Αναταραχή στις Εκδοτική Βορείου Ελλάδος για την εκ περιτροπής εργασία

Διαβάστε λεπτομέρειες

Σε 3ωρες στάσεις εργασίας, μία σε κάθε βάρδια προχωρούν οι οι εργαζόμενοι στην Φίλιππος Εκδοτική στο Σταυροχώρι Κιλκίς . Πρόκειται για τα μέλη του Συνδέσμου Γραφικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία με μειώσεις μισθών 15-20%, ενώ μετρούν ήδη αρκετές απολύσεις συναδέλφων τους.

Η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ως σήμερα δεν έχει εφαρμόσει το σχέδιο της για την, εκ περιτροπής εργασία, με 5 ημέρες δουλειά και περικοπές της τάξης του 15-20% στις αποδοχές, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν δύο σοβαροί ανασταλτικοί παράγοντες.

Η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έκανε γνωστό ότι δεν δέχεται την ασφάλιση για εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό του, συνεπώς θα πρέπει η εκδοτική εταιρεία να ασφαλίσει το προσωπικό της στο ΙΚΑ, πληρώνοντας υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές. Από την άλλη η άρνηση των δημοσιογράφων και των περισσότερων εργαζομένων να συναινέσουν στην εργασία με… δόσεις και η απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις και νομικές διεκδικήσεις .

Η διαφοροποίηση έρχεται από την Ενωση Προσωπικού Θεσσαλονίκη η οποία προτείνε …μεσοσταθμικές μειώσεις 11,5% για τους εργαζόμενους-μέλη της και πρόγραμμα δωδεκάμηνης διαθεσιμότητας για όποιον ενδιαφέρεται με περικοπή του μισθού του κατά 40%, αλλά πλήρη καταβολή των εργοδοτικών εισφορών του στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ .
Σε αντάλλαγμα ζητάει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και στην περίπτωση που γίνουν απολύσεις, να κληθεί η επιχείρηση να πληρώσει το τριπλάσιο της προβλεπόμενης αποζημίωσης.