“Ζωντάνεψε” η φρίκη της δολοφονίας Νικολαϊδη – Καλαθάκη! Τι λένε οι συγγενείς των θυμάτων, 21 χρόνια μετά…

Νικολαϊδης Καλαθάκη

Η υπόθεση που είχε “παγώσει” την ελληνική κοινή γνώμη…

«Είναι απαγωγή για λύτρα; Είναι δολοφονική ενέργεια ή σκηνοθετημένη εξαφάνιση;». Με αυτές τις φράσεις η Αγγελική Νικολούλη προλόγιζε την σκοτεινή υπόθεση που πρωτοπαρουσίασε στο «Τούνελ» τον Δεκέμβριο του 1997, λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της συνεργάτιδας του Σούλας Καλαθάκη.

Κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν και που καθήλωσαν τους τηλεθεατές. Η δημοσιογράφος με την επίμονη και μεθοδική έρευνα της, για οκτώ ολόκληρα χρόνια έδωσε έναν σκληρό αγώνα ενάντια σε πολλά εμπόδια  για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Το πολύκροτο θρίλερ που φώτισε το «Τούνελ», ξεσκέπασε μια συμμορία παιδιών καλών οικογενειών που είχαν σχεδιάσει την απαγωγή του επιχειρηματία με στόχο τα χρήματα και τα pin των πιστωτικών καρτών του, που κατέληξαν στη διπλή δολοφονία…

Χρειάστηκαν δεκαεπτά εκπομπές και ένας μαραθώνιος ερευνών σε Ελλάδα, Ιταλία και Αγγλία για να συλληφθεί ο «εγκέφαλος» της συμμορίας και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το μπερδεμένο κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η μητέρα της Σούλας Καλαθάκη Καίτη, που πίστευε πως κάτι άλλο κρυβόταν πίσω από την εξαφάνιση της κόρης της, απευθύνθηκε στο «Φως στο Τούνελ». Με την βοήθεια των τηλεθεατών δεκαεπτά μέρες μετά την εξαφάνιση, εντοπίστηκε μέσα στη νύχτα το εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο του επιχειρηματία στην Κηφισιά. Τα σύνεργα που είχαν αφήσει οι δράστες στο πορτ –μπαγκάζ, «μιλούσαν» για δολοφονία…

Το απόγευμα της 9ης Απριλίου 1998 ένας βοσκός εντοπίσε στην περιοχή Κατζιλιέριζα – Σέσι Γραμματικού, το διαμελισμένο πτώμα μιας γυναίκας, καταφαγωμένο από τα σκυλιά.

Ανάμεσα σε θάμνους, μέσα σε ένα καφέ σακάκι, ανακάλυψαν ένα γυναικείο κρανίο με αποκολλημένα μακριά μαλλιά και τα οστά ενός χεριού κομμένου στο ύψος του αγκώνα. Σε ένα δάχτυλο υπήρχε ένα ασημένιο δαχτυλίδι. Σε απόσταση μερικών μέτρων βρέθηκαν δύο γυναικείες μαύρες μπότες με κομμάτια υφάσματος από παντελόνι. Η τραγική μητέρα της άτυχης Σούλας, αναγνώρισε τα ευρήματα.

Τρεις μέρες μετά,  οι αστυνομικοί βρήκαν σε θαμνώδη έκταση στην ίδια περιοχή το πτώμα ενός άνδρα, καταπλακωμένο από μεγάλες πέτρες. Ήταν κανονικά ντυμένο, αλλά τα ρούχα ήταν φθαρμένα. Γύρω από το κεφάλι ήταν δεμένη μια λωρίδα σχισμένη από το πουκάμισό του, η οποία του έκλεινε το στόμα. Τα χέρια του ήταν δεμένα στους καρπούς με κομμάτια από τη γραβάτα του.

Στις εκπομπές που ακολούθησαν μια απίστευτη πλοκή άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των τηλεθεατών. Ένας ματωμένος χορός εκατομμυρίων,  πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό, πλαστογραφίες και απάτες…

Η μία πληροφορία άρχισε να φθάνει μετά την άλλη στο στούντιο. Στην Κηφισιά έμενε η φίλη του «εγκέφαλου»  που ήταν αποδέκτης των δώρων που αγόραζε ο δράστης με τις κάρτες του θύματος. Η εκπομπή είχε βρει τα καταστήματα όπου γίνονταν οι αγορές και οι περιγραφές των πελατών άνοιξαν το δρόμο. Πλαστές ταυτότητες, περούκες, ταξίδια στην Ιταλία με ψεύτικα στοιχεία, χρυσή ζωή με τις κάρτες του θύματος, και εγγυητικές επιστολές πολλών εκατομμυρίων από τράπεζες, αποτελούσαν το παζλ του πολύκροτου εγκλήματος.

Όταν το ερασιτεχνικό βίντεο-ντοκουμέντο της ακριβής του ζωής  προβλήθηκε στην εκπομπή , ο «εγκέφαλος» δεν δίστασε να καλέσει στο στούντιο για να σταματήσει τη ροή.  Η αδιάφορη στάση του για τους δύο νεκρούς προκάλεσε την οργή της δημοσιογράφου και η μεταξύ τους συνομιλία έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη των τηλεθεατών.

Ο ίδιος συνελήφθη αργότερα στην Αγγλία αλλά βρετανοί δικηγόροι μπλόκαραν την έκδοση του στην Ελλάδα. Ακολούθησε ένα νέο διπλωματικό θρίλερ με πρωταγωνιστές έναν  δραστήριο Εφέτη που πίεσε για την έκδοσή του και μια επίμονη δημοσιογράφο. Την Αγγελική Νικολούλη.

Η ίδια παρά τις απειλές, κατέθετε για μέρες στην δίκη της πολύκροτης υπόθεσης σαν βασικός μάρτυρας κατηγορίας, προσκομίζοντας ογκοδέστατους φακέλους με  στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της.

Το δικαστήριο επέβαλε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης στον «εγκέφαλο» της συμμορίας και 25 χρόνια σε έναν ακόμα συνεργό του. Οι υπόλοιποι της «παρέας» αθωώθηκαν.  Το εφετείο διατήρησε τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.

Όλα  αυτά τα χρόνια δεν έχει συλληφθεί ο περιβόητος «γιατρός» που φέρεται να είχε πάρει μέρος στις δολοφονίες.   Ο ίδιος είχε βγει με άδεια από τη φυλακή όπου βρισκόταν για το διπλό φονικό του παππού και της θείας του και δεν γύρισε ποτέ.

«Αλίμονο αν η κοινωνία είχε τέτοια θηρία…»

Η Καίτη Καλαθάκη στο πρώτο δικαστήριο της πολύκροτης υπόθεσης, ερχόταν για μήνες πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για τον άδικο θάνατο της κόρης της.

Η δική της κατάθεση διήρκεσε τρεις ώρες . Η προσπάθεια της να αντέξει ήταν μεγάλη. Έπαιρνε βαθιές ανάσες και με όσες δυνάμεις της είχαν απομείνει συνέχιζε να απαντά στις απανωτές ερωτήσεις, ζώντας ξανά και ξανά το κακό που χτύπησε την οικογένεια της. Περιέγραψε πως πήγε στο Σέσι Γραμματικού για να αναγνωρίσει ότι απέμεινε  από το παιδί της.

«Ξεκόλλησα την αλογοουρά του παιδιού μου μέσα από τους θάμνους. Βρήκα μόνο το κεφάλι της. Ένα κρανίο κομμένο στα δυο… Αυτό έθαψα… Αυτό μόνο μου απέμεινε από το σπλάχνο μου. Σώμα δεν βρήκα… Αλίμονο αν υπάρχουν τέτοια θηρία στην κοινωνία να κατασπαράζουν κάθε κοπέλα… Εσείς θα αποφασίσετε, αλλά εγώ τους κατηγορώ όλους, που σχεδίασαν μήνες την απαγωγή και βοηθούσαν ο ένας τον άλλο…» , ήταν τα χαρακτηριστικά της λόγια… Αμέσως μετά  κατέρρευσε πάνω στο βήμα του μάρτυρα…

Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο για να την παραλάβει, παραληρούσε… Έκλαιγε γοερά και φώναζε το όνομα της κόρης της.

Η μάνα  ενός από τους κατηγορούμενους που δεν ζει πια, είχε ανοίξει την καρδιά της στην Αγγελική Νικολούλη σε μία από τις εκπομπές που είχαν σαν κύριο θέμα την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Της ανέφερε πως μια φορά ο γιος της είχε πάει από τον σπίτι με τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης. Της είχε κάνει τρομερή εντύπωση που το παιδί της τον υπάκουε τυφλά.

Συγκινητικό ήταν το μήνυμα της σαν μάνα προς μάνα  στην Καίτη Καλαθάκη μέσω του «Τούνελ».

«Η καρδιά μου είναι κοντά της… Πονάω μαζί της σα να χω χάσει και γω δικό μου παιδί… Να της το πείτε, η ψυχή μου είναι κοντά της… Κι εγώ κλαίω διπλά, έχασα και το δικό μου παιδί… Θα με τιμωρήσει ο Θεός γι αυτό που λέω το ξέρω, αλλά αυτό νιώθω, αυτό λέω…», είπε στην Αγγελική Νικολούλη κλαίγοντας.

Κέρκυρα: Είχε εκτελέσει παππού και θεία μετά το κέρασμα…

Ένας από τους φερόμενους ως δράστες με το ψευδώνυμο «γιατρός», που μέχρι σήμερα παραμένει ασύλληπτος, είχε ήδη βαρύ ποινικό παρελθόν, πριν εμπλακεί στην υπόθεση της διπλής δολοφονίας που αποκάλυψε η εκπομπή.

Ένα άλλο διπλό φονικό με δράστη τον ίδιο τον Φεβρουάριο του 1985, συγκλόνισε τότε την τοπική κοινωνία, στην Κέρκυρα. Ο «γιατρός» σε νεαρή ηλικία, δεν δίστασε να αφαιρέσει τη ζωή του παππού του και της θείας του για τα κληρονομικά.

Το «Τούνελ» αναζήτησε συγγενή του στην γενέτειρα του την Κέρκυρα. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια οι μνήμες παραμένουν έντονες. «Οι άνθρωποι που δολοφόνησε, βοηθούσαν όλο τον κόσμο από το περίσσευμα τους και όλοι τους είχαν σαν το καλό παράδειγμα. Αυτός που τόσο ψυχρά τους αφαίρεσε τη ζωή , δεν ζούσε στο νησί. Έμενε στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα του», τόνισε ο συγγενής του δράστη.

Οι αστυνομικοί τότε οδηγήθηκαν στα ίχνη του, καθώς δεν βρήκαν σημάδια παραβίασης στο σπίτι  και θεώρησαν πως το έγκλημα το είχε διαπράξει κάποιος γνωστός των θυμάτων. Ο «γιατρός» έφτασε στο νησί με την απογευματινή πτήση και πήγε στον παππού και τη θεία του. Εκείνοι του άνοιξαν, τον καλοδέχτηκαν και τον κέρασαν για το καλωσόρισμα… Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τους εκτέλεσε εν ψυχρώ με απανωτές μαχαιριές… Πριν κλείσει 24ωρο μπήκε πάλι στο αεροπλάνο και  επέστρεψε στην Αθήνα. Αργότερα είπε στους αστυνομικούς πως ο λόγος πους τους σκότωσε ήταν οικονομικές και κτηματικές διαφορές, με αδικημένη τη μητέρα του.

«Μάθαμε αργότερα πως καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά σε μια άδεια του έφυγε και δεν τον ξαναβρήκαν ποτέ. Ατή είναι η Δικαιοσύνη και το σύστημα…», είπε απογοητευμένος ο συγγενής του «γιατρού» στο «Τούνελ».

Από το προσωπικό αρχείο της Αγγελικής Νικολούλη ανασύρθηκε μία επιστολή που έστειλε στην ανακρίτρια ο επονομαζόμενος «γιατρός» ενώ καταζητούνταν. Στο γράμμα αυτό αναφέρει πως έφτασε στο πρώτο έγκλημα λόγω μιας ενδοοικογενειακής διαμάχης με τραγική κατάληξη. Σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τους ισχυρισμούς μαρτύρων που υποστήριζαν πως τον είχαν δει και τον περιέγραφαν,  τόνισε πως κανείς δεν είχε αναφερθεί στο γεγονός πως κούτσαινε από το ένα πόδι επειδή είχε προσβληθεί σε παιδική ηλικία από οξεία πολιομυελίτιδα.

Από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση ισχυρίστηκε πως γνώριζε μόνο έναν από αυτούς καθώς συνυπήρξαν για ένα διάστημα στην ίδια φυλακή, αλλά δεν ήρθαν ποτέ ξανά σε επαφή μετά την παραβίαση της άδειας του. Υποστήριξε πως όσο ήταν κρατούμενος έβγαλε πλαστά έγγραφα για να ζήσει μακριά από τη φυλακή. Καταλήγοντας έδωσε τον λόγο της τιμής του πως δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον θάνατο των Νικολαΐδη – Καλαθάκη.

Η μητέρα της Σούλας Καλαθάκη μιλάει 21 χρόνια μετά τη δολοφονία

«Σκότωσαν για τα χρήματα δυο ανθρώπους »

«Για μας είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο πόνος είναι μεγάλος και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές».

Μ’ αυτά τα λόγια η αδελφή του ενός θύματος Όλγα Νικολαΐδη, περιέγραψε στην Αγγελική Νικολούλη το μεγάλο τραύμα που άφησε στην ίδια και στους γονείς της που δεν ζουν πια, το διπλό φονικό που άλλαξε τη ζωή τους για πάντα.

«Οι γονείς μου έφυγαν με ένα «γιατί» να τους βασανίζει. Όταν ξεκίνησε η δίκη για έξι ολόκληρους μήνες το δικαστήριο είχε γίνει το δεύτερο σπίτι μας… Πηγαίναμε κι ερχόμασταν με οκτώ κατηγορούμενους για να μάθουμε την αλήθεια, ποιος σκότωσε τον άνθρωπο μας… Τελικά καταδικάστηκαν μόνο δύο,  οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν μας είπαν ποιος είναι ο δολοφόνος…», είπε χαρακτηριστικά.

Η Όλγα Νικολαΐδη τόνισε πως η αδιάκοπη και μεθοδική έρευνα της εκπομπής δεν άφησε την ιστορία αυτή να ξεχαστεί. «Σαν τώρα θυμάμαι κι ας έχουν περάσει είκοσι ένα χρόνια, που βρήκατε το αυτοκίνητο του αδελφού μου κι έφυγε ο σύζυγος μου μες στη νύχτα για να φέρει το κλειδί …», είπε συγκινημένη.

Τόνισε πως ο αδελφός της κυριολεκτικά θυσιάστηκε στο βωμό του χρήματος, από αδίστακτους κακοποιούς. «Το να σκοτώνεις δυο ανθρώπους για τα χρήματα, για να έχεις μια καλύτερη ζωή, αφαιρώντας τη ζωή κάποιου άλλου,  είναι τραγικό… Εγώ σαν αδελφή δεν ένιωσα τον ίδιο πόνο που βίωσαν οι γονείς μας, εύχομαι να μη συμβεί σε κανέναν κάτι τέτοιο…», κατέληξε συγκινημένη.

Πηγή: anikolouli.gr