Ζέτα Δούκα: «Ήταν μια ατυχής τηλεοπτική μου επιλογή και κάτι που μετάνιωσα»

«Έπασχα για πολλά χρόνια από νευρική ανορεξία. Από τα 15 μου μέχρι και τα 26. Ήταν μια μεγάλη δοκιμασία σε σχέση με τον εαυτό μου και τη ζωή μου».

Η πρώτη της απόπειρα ήταν το 2008 με την εκπομπή Extreme Μakeover στο Mega. «Αυτό ήταν μια ατυχής τηλεοπτική μου επιλογή και κάτι που μετάνιωσα, γι’ αυτό και έσπασα το συμβόλαιό μου. Ήταν κάτι που ξεκίνησε ως κοινωνική προσφορά απέναντι σε ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας, με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής και διάφορων άλλων ειδικοτήτων, αλλά τελικά φάνηκε πως δεν ήταν εύκολο να γίνει στα πρότυπα της αντίστοιχης εκπομπής στην Αμερική», λέει η Ζέτα Δούκα στο People και τον Μαρίνο Βυθούλκα.

Το 2013 ακολούθησε στον Alpha η εκπομπή Alpha Check Up, με κύριο άξονα τα θέματα υγείας, ενώ φέτος στις 23 Μαΐου έκανε πρεμιέρα στο ΣΚΑΪ η εκπομπή Ζω Καλύτερα, που παρουσιάζει μαζί με το διατροφολόγο Τάσο Παπαλαζάρου και πραγματεύεται θέματα που αφορούν την υγεία και την καλή ζωή. «Με ενδιαφέρει να μαθαίνω οτιδήποτε αφορά την καλή μας ζωή, είτε αυτό έχει να κάνει με τη στάση μας απέναντι σε μια πάθηση και πώς θα την αντιμετωπίσουμε, είτε μικρές συμβουλές και πληροφορίες που αφορούν την άσκηση, τη διατροφή και την ψυχολογία. Θεωρώ πως όλα τα πράγματα στη ζωή μας είναι ολιστικά. Είμαστε κυρίως το μυαλό μας και μετά το σώμα μας. Τις περισσότερες φορές, εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις παθήσεις μας, καθώς οι περισσότερες είναι ψυχοσωματικές» ξεκαθαρίζει, ενώ μιλά ανοιχτά για τη νευρική ανορεξία που αντιμετώπισε για πρώτη φορά στα εφηβικά της χρόνια. «Έπασχα για πολλά χρόνια από νευρική ανορεξία. Από τα 15 μου μέχρι και τα 26. Ήταν μια μεγάλη δοκιμασία σε σχέση με τον εαυτό μου και τη ζωή μου. Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και, αν δεν ήμουν προικισμένη και τυχερή που έχω δυνατό οργανισμό, η νευρική ανορεξία θα μπορούσε να μου αφήσει ανεπανόρθωτες ζημιές, ακόμα και να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή» παραδέχεται.

Σύμφωνα με στατιστικές, το ποσοστό θνησιμότητας από νευρική ανορεξία κυμαίνεται γύρω στο 20%. «Ένας στους πέντε πεθαίνει και τρεις στους πέντε ζουν με κακή υγεία» συμπληρώνει η Ζέτα και συνεχίζει: «Το ξεπέρασα, βάζοντας το μυαλό μου να δουλέψει προς μια θετική κατεύθυνση. Δυστυχώς, όμως, εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε στην Ελλάδα η απαραίτητη βοήθεια, ούτε κάποιος φορέας υποστήριξης. Με αυτόν το γνώμονα, το 2007 ιδρύσαμε την ΑΝΑΣΑ, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και, μαζί με τη βοήθεια ψυχολόγων και ψυχιάτρων, αυτή η ιδέα έγινε πραγματικότητα. Στην πορεία, διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υποστήριξη στους πάσχοντες, οι οποίοι ήταν πολύ περισσότεροι από ό,τι φανταζόμασταν. Από την άλλη, το να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο στην Ελλάδα –πόσο μάλλον ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που θα έχει συχνά πάρε δώσε με το υπουργείο Υγείας– είναι κάτι εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο. Προσωπικά, τα έχω βρει πολλές φορές μπαστούνια με το Δημόσιο» εξομολογείται. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς με νευρική ανορεξία σπεύδουν να συμβουλευτούν τη Ζέτα, η οποία, με τη σειρά της, τους παραπέμπει στην ΑΝΑΣΑ. «Παρότι η νευρική ανορεξία είναι μία και τα συμπτώματα ίδια, ο κάθε ασθενής τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο» προσθέτει.
 
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.