Υποβρύχιο Titan: «Ίσως δεν βρεθούν ποτέ οι σοροί των επιβατών»

Υποβρύχιο

Μαύρη αυλαία για το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης πως βρέθηκαν τα συντρίμμια από το υποβρύχιο Titan, με την εταιρεία OceanGate να ακανοινώνει επίσημα πως και οι πέντε επιβάτες είναι νεκροί.

Ο λόγος για τον 61χρονο Αμερικανό ιδρυτή της OceanGate Στόκτον Ρας, τον 77χρονο Γάλλο ωκεανογράφο Πολ-Ανρί Ναρζολέ, τον 59χρονο Βρετανό δισεκατομμυριούχο Χάμις Χάρντινγκ, τον 48χρονο Πακιστανό επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ και τον 19χρονο γιο του, Σουλεϊμάν.

Κατά την επίσημη ενημέρωση της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στη Βοστώνη, ο Αντιναύαρχος John Mauger αναφέρθηκε σε όσα προηγήθηκαν στο θρίλερ με το βαθυσκάφος, δηλώνοντας ότι βρέθηκαν συντρίμμια του και αυτό υποδηλώνει ότι καταστράφηκε. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι αυτό για τις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια».

«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε. Ο ίδιος ευχαρίστησε όλες τις εταιρείες και το προσωπικό που συνέδραμαν στις έρευνες. «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε πληροφορίες για ό,τι συνέβη», πρόσθεσε.

Τα συντρίμμια «υποδηλώνουν μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης και της ουράς», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση» μεταξύ των υποβρύχιων θορύβων που ανιχνεύθηκαν από τα σόναρ στην αποστολή έρευνας και διάσωσης και της τοποθεσίας στον πυθμένα της θάλασσας.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η επόμενη φάση θα είναι να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο υποβρύχιο Titan «έχουν κατανόηση ότι όσο πιο γρήγορα μπορούμε να μάθουμε τι συνέβη θα αρχίζουν να βρίσκουν κάποιο διέξοδο».

«Οι ομάδες θα συνεχίσουν να ερευνούν τη θέση του πεδίου συντριμμιών. Θα αρχίσουμε να αποδεσμεύουμε προσωπικό και σκάφη από το σημείο κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών. Αλλά θα συνεχίσουμε τις απομακρυσμένες επιχειρήσεις στον πυθμένα της θάλασσας».

Το μήκους 6,7 μέτρων Titan, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Πηγή: newsit.gr