Βηρυτός: Μια Ελληνίδα ανάμεσα στους νεκρούς – 300.000 άστεγοι από τις πανίσχυρες εκρήξεις

Βηρυτός

Δυστυχώς οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται. Μια Ελληνίδα νεκρή στην Βηρυτό, άλλες δύο έχουν τραυματιστεί. Συνεχίζουν να ψάχνουν οι διασώστες στα ατέλειωτα συντρίμμια.

Μια Ελληνίδα βρίσκεται όπως όλα δείχνουν ανάμεσα στους 100 νεκρούς (μέχρι στιγμής) στην Βηρυτό, μετά τις τρομακτικές εκρήξεις που ισοπέδωσαν τα πάντα.

Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Δύο ακόμα Ελληνίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των τουλάχιστον 4.000 τραυματιών.

300.000 άστεγοι!

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Τραυματίας και η σύζυγος του Ολλανδού πρέσβη

Η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή στον Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή νοσηλεύεται. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ολλανδική πρεσβεία, τραυματίζοντας επίσης άλλους τέσσερις ανθρώπους που συνδέονταν με αυτήν.

Άμεση Ελληνική ανταπόκριση

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στον λιμένα της Βηρυτού σε επικοινωνία με τις αρχές του Λιβάνου, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή της στη χώρα και την ετοιμότητά της να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης είναι νεκρή και δύο ακόμη τραυματίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε αναγκαία συνδρομή, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον συντονισμό του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ όσο και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην πληττόμενη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συγχρόνως βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και την έξαρση του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Λίβανο ο υφ. Εξωτερικών 

Η ελληνική βοήθεια στο Λίβανο περιλαμβάνει, κατ’ αρχήν, την αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου στον τόπο της τραγωδίας, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει τη χώρα με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι τους Έλληνες διασώστες συνοδεύει, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Δένδια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, για την παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν τυχόν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, παρέχοντας στοιχεία επικοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λίβανο.

E.E: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Νταβίντ Σασόλι σε μήνυμά του στο τουίτερ, ανέφερε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έκρηξη, τις οικογένειές τους και όσους βοηθούν στην πρώτη γραμμή» και τόνισε ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και είναι έτοιμη να στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Πηγή: newsit.gr