Βασίλης Λυριτζής: «Δεν θα επέστρεφα στην ΕΡΤ»

«Θα προτιμούσα να μην έχω καμία σχέση με το Δημόσιο»

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια συνυπάρχει τηλεοπτικά με τον Δημήτρη Οικονόμου, ο Βασίλης Λυριζτής μίλησε στην Πολυξένη Καραμίχα και στην εφημερίδα Real.

Πιστεύετε ότι με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα αλλάξουν πράγματα;

Ελπίζω πως θα αλλάξουν πράγματα, θέλω να αλλάξουν πράγματα. Νομίζω πως η χώρα έχε ανάγκη από μία δημόσια τηλεόραση – όχι κρατική – ελεύθερη, ανεξάρτητη, πλουραλιστική και νομίζω πως σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί.

Θα επιστρέφετε σε μια τέτοια ΕΡΤ;
Θα προτιμούσα να μην έχω καμία σχέση με το Δημόσιο. Υπήρξαμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε αυτό, αλλά και εγώ και ο Δημήτρης ήμασταν επαγγελματίες που κινούμασταν πάντα στην ελεύθερη αγορά. Θα έλεγα πως δεν θα γυρνούσα, όχι, αλλά το έχει ανάγκη η κοινωνία, ούτως ή άλλως. Δεν έχει ανάγκη η κοινωνία από το τι θα κάνει ο Βασίλης Λυριτζής ή ο Δημήτρης Οικονόμου. Το θεσμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετράει.

Θέλει προσπάθεια μια κοινή πορεία;
Όχι. Απαιτεί ειλικρίνεια. Να είσαι ανοιχτός που σημαίνει να έχεις την άποψη σου, αλλά να ακούς και τον άλλο. Πρέπει να είσαι ένας κανονικός άνθρωπος που να έχει κανονικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις που έχουν υποκρισία θέλουν προσπάθεια.