Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Αισθάνομαι περηφάνια και ευθύνη για το μέλλον»

Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μίλησε για τη μεγάλη μάχη με τον κορονοϊό, τους επόμενους στόχους, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Συμμετέχει στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Λόγω των κρίσιμων συνθηκών και του επίπονου προγράμματος των κυβερνητικών προσπαθειών, πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά του COVID-19, στον οποίο συμμετέχει, δικαίωσε την επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του.

Ο λόγος για τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, που μιλά στα «Π» και τη Σάσα Σταμάτη γι’ αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο, κατά την οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης της χώρας μας ενάντια στον αόρατο, θανατηφόρο ιό, που απειλεί εδώ και τρεις μήνες τη δημόσια υγεία όλης της υφηλίου. Μεθοδικός, ψύχραιμος και αποτελεσματικός, κατάφερε μαζί με τον υπουργό Υγείας και υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και με τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και λειτουργίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να αντεπεξέλθει στο χτύπημα της πανδημίας.

«Είχαμε στρατηγική, σχέδιο και συσσωρευμένη, πολυετή γνώση», αναφέρει μεταξύ άλλων και σημειώνει ότι «προσηλωθήκαμε στον στόχο, που δεν ήταν άλλος από την προάσπιση της υγείας του πληθυσμού. Τον στόχο αυτόν συνεχίζουμε να υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα».

Ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος γιατί, όπως λέει, «η Ελλάδα αναδείχθηκε υπόδειγμα παγκοσμίως στη διαχείριση αυτής της κρίσης». Ο κ. Κοντοζαμάνης μιλά και για τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και όλοι εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης, ο καθένας από το πόστο του, δεν λειτουργούμε με τακτικισμούς, αλλά με μοναδικό μέλημα να κυβερνηθεί η χώρα με τον καλύτερο τρόπο, προς το συμφέρον των πολιτών – όλων των πολιτών».

Οσο για τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον χαρακτηρίζει λειτουργό της επιστήμης, εξαιρετικό συνεργάτη, «άνθρωπο ο οποίος διδάσκει αφοσίωση και προσφορά». «Τον ευχαριστώ πάνω από όλα για την πολύχρονη φιλία του», προσθέτει. Ο υφυπουργός Υγείας αναφέρεται και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρκαδία και το Αστρος Κυνουρίας, το οποίο, όπως λέει, «είναι για εμένα ένα ταυτοτικό σημείο αναφοράς». Ο ίδιος αποκαλύπτει, επίσης, ότι «η δημιουργία οικογένειας είναι στα πολύ άμεσα σχέδιά μου».

Τα αποτελέσματα σε σχέση με τον COVID-19 ήταν πολύ θετικά για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε κερδίσει τα κολακευτικά σχόλια των άλλων χώρων. Πώς αισθάνεστε που ήσασταν μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Αισθάνομαι ικανοποιημένος. Δεν είναι καθημερινή υπόθεση η διαχείριση μιας πανδημίας. Πράξαμε το καθήκον μας και ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας ως υπουργείο Υγείας. Υπήρξε άριστος συντονισμός της ομάδας σε επίπεδο κυβέρνησης, κρατικού μηχανισμού, επαγγελματιών Υγείας και επιστημονικής κοινότητας. Είχαμε στρατηγική, σχέδιο και συσσωρευμένη πολυετή γνώση. Προσηλωθήκαμε στον στόχο, που δεν ήταν άλλος από την προάσπιση της υγείας του πληθυσμού. Το στόχο αυτόν συνεχίζουμε να υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα. Αισθάνομαι, επίσης, υπερήφανος. Για την πατρίδα μου. Η Ελλάδα αναδείχθηκε υπόδειγμα παγκοσμίως στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Αισθάνομαι και τη μεγάλη ευθύνη για το μέλλον. Για να νικήσουμε οριστικά τη μάχη της πανδημίας και να συνεχίσουμε το έργο μας στον χώρο της Υγείας, ώστε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό. Ποιες είναι οι πληροφορίες σας; Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι, αντί για ανασχηματισμό, θα πάμε σε εκλογές. Τι λέτε εσείς;

Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός. Εξάλλου, η ελληνική κοινωνία φαίνεται να περιβάλλει την κυβέρνηση συνολικά με εμπιστοσύνη, καθώς έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά. Το απέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Και θεωρώ ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει έτσι την κυβέρνηση επειδή συνειδητοποιεί ότι πρώτος μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και όλοι εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης, ο καθένας από το πόστο του, δεν λειτουργούμε με τακτικισμούς, αλλά με μοναδικό μέλημα να κυβερνηθεί η χώρα με τον καλύτερο τρόπο, προς το συμφέρον των πολιτών – όλων των πολιτών.

Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει τις θετικότερες εντυπώσεις για τον λοιμοξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόρδα. Πώς ήταν η συνεργασία μαζί του και πώς είναι ως άνθρωπος;

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είναι πρώτιστα ουμανιστής. Η στάση του απέναντι στα πράγματα βασίζεται στην πίστη για τον άνθρωπο και τη σημαντικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι ένας λειτουργός της επιστήμης, εξαιρετικός συνεργάτης, άνθρωπος ο οποίος διδάσκει αφοσίωση και προσφορά. Τον ευχαριστώ πάνω απ’ όλα για την πολύχρονη φιλία του. Και για τη συνεργασία μας. Χρειάστηκε να λάβουμε πολύ δύσκολες και διόλου ευχάριστες αποφάσεις.

Γνωρίζουμε πως τρέφετε αδυναμία στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, το Αστρος Κυνουρίας. Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο στη συγκεκριμένη περιοχή;

Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών μου. Εχω περάσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών μου στην έως τώρα ζωή μου. Η Αρκαδία είναι για εμένα ένα ταυτοτικό σημείο αναφοράς. Το Αστρος Κυνουρίας είναι παράλληλα ένα ιστορικό μέρος με ιδιαίτερα υψηλό συμβολικό φορτίο. Στον τόπο αυτό διεξάχθηκε το 1823 η Β’ Εθνοσυνέλευση. Εκεί ηρεμώ, εκεί καταφεύγω, εκεί αποφασίζω. Είναι το σπίτι μου.

Τι είναι αυτό που σας κράτησε μέχρι σήμερα μακριά από τον γάμο; Είστε χαρακτήρας που δεν του αρέσουν οι δεσμεύσεις ή απλώς δεν έτυχε;

Δεν πιστεύω ιδιαίτερα στην τύχη. Ζούμε σε κοινωνίες όπου το άτομο έχει μεγάλα περιθώρια επιλογών. Δεν έχω λάβει την απόφαση για γάμο και οικογένεια, καθώς έθετα έως σήμερα άλλες προτεραιότητες. Ωστόσο, η δημιουργία οικογένειας είναι στα πολύ άμεσα σχέδιά μου.

Εχετε, πάντως, τέσσερα ανίψια, τα οποία αγαπάτε πάρα πολύ. Προλαβαίνετε να τα δείτε;

Προσπαθώ να τα βλέπω όσο πιο συχνά γίνεται. Και να ικανοποιώ τα πολλά αιτήματά τους, στα οποία δύσκολα αντιστέκομαι. Η συναναστροφή μαζί τους είναι εξαιρετικά αναζωογονητική. Οταν βρίσκω χρόνο, πηγαίνω και παίρνω τα δύο μικρότερα από το σχολείο.

Αθλείστε αυτή την περίοδο; Εχετε κάποιο χόμπι;

Το τελευταίο διάστημα δεν προλαβαίναμε ούτε να κοιμηθούμε.