Βάνα Μπάρμπα: «Οι άντρες πιστεύουν ότι θα τους φάω τα λεφτά με το που πω καλημέρα»

Διαβάστε την συνέντευξη της ηθοποιού

– Πολυάσχολη αυτόν τον καιρό;

«Έκλεισα μια υπέροχη συμφωνία στην περιοχή Γκάζι. Ο χώρος θα λέγεται “Hotel V”, θα έχει θέατρο, το πρωί καφέ, το βράδυ ποτό και καθημερινά θα υπάρχει άλλο event. Θα φιλοξενεί τα πάντα ο χώρος αυτός, με τιμές καλές. Δευτέρα-Τρίτη σκεφτόμαστε Μπουγά, Φλωρινιώτη, Τετάρτη-Πέμπτη η παράστασή μου “50 χρόνια έρωτας”, καμπαρέ, μουσική παράσταση με άλλο καστ, Παρασκευή-Σάββατο τραγουδιστές-μεγάλα ονόματα, για 40 παραστάσεις ο καθένας. Κυριακή θα γίνεται πάρτi για τον κόσμο. Δεν μπορώ να κάθομαι, νομίζω ότι είμαι άρρωστη».

– Πότε είστε καλά;

«Όταν είμαι σε φάση δημιουργίας. Όταν έχω το παιδί μου αγκαλιά και βλέπω τον ήλιο. Να λέω “ευχαριστώ” στον Θεό για τον αγώνα ζωής που κέρδισα πράγματα για μένα, όχι για την αναγνώριση του κόσμου. Είμαι καλά όταν πάω στο χωριό μου και βλέπω τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί και ο ένας αγκαλιάζει τον άλλο αληθινά. Δεν είμαι καλά όταν βρίσκομαι στο ψευτομπουλούκι της σοουμπίζ, όπου πλέον δεν αντέχω το ψέμα και το δήθεν».

– Εσείς δεν υπήρξατε ποτέ σ' αυτό το… ψευτομπουλούκι της σοουμπίζ;

«Ναι και δούλεψα μαζί τους, τους αγαπάω, είναι κομμάτι της ζωής μου. Πάντα υπήρξα, γιατί έπρεπε να επιβιώσω. Δεν πούλησα τη ζωή μου; Δεν έγιναν εξώφυλλα οι ερωτικές μου σχέσεις; Τα πάντα. Όταν είσαι στη σοουμπίζ, είναι ο κανόνας που πρέπει να σεβαστείς. Ανήκεις σ’ αυτούς».

– Α υτό έγινε συνειδητά;

«Ναι, ναι. Στην αρχή που ξεκίνησα όχι, αλλά μετά συνειδητότατα. Μόνα τους μας κυνηγάνε τα ΜΜΕ; Εμείς οι καλλιτέχνες δεν τους λέμε πού βρισκόμαστε, τι κάνουμε; Είναι συνδυασμός πραγμάτων».

– Δεν το έχει παραδεχθεί ποτέ κανένας συνάδελφός σας.

«Εγώ είμαι κακό παιδί της σοουμπίζ προφανώς. Το έκανα συνειδητά. Είναι κομμάτι της ζωής και της δουλειάς μας. Υπήρχε πάντα συνεργασία με ΜΜΕ. Δεν μπορούσα να τους κοροϊδέψω, ούτε αυτοί εμένα».

– Πώς τα βγάζει πέρα κάποιος μαζί σας με τόση αφοπλιστική ειλικρίνεια;

«Ήμουν πάντα ειλικρινής. Όσο μεγαλώνω, δεν νομίζω ότι χωράει ψέμα. Όταν έχεις αληθινή προσωπικότητα, αντέχεις στο χρόνο. Αυτοί είναι οι σταρ».

– Εσείς είστε σταρ;

«Όχι. Έκανα μια δουλειά στην οποία μπήκα από επιβίωση, δεν ήταν καν επιλογή μου. Δεν ήθελα να γίνω γνωστή, να είμαι στα media. Δεν είχα πάει πανεπιστήμιο. Το μόνο εφόδιο που είχα ήταν η εμφάνιση και αυτό έπρεπε να το δουλέψω. Ήταν η γέφυρα για να πατήσω στη ζωή μου. Δεν είμαι ιδιαίτερα συμπαθής στους χώρους των παραγωγών, γιατί βάζω το μαχαίρι στο κόκαλο, κι αυτό δεν αρέσει σε κάποιους. Δεν παίζω παιχνίδια ψεύτικα για να κάνω νούμερα. Ο χαρακτήρας είναι μοίρα».

– Σταθήκατε τυχερή, είχατε «άστρο»!

«Συνδυασμός και των δύο. Ευχαριστώ τον Θεό, που με έβαλε σ’ αυτόν το χώρο. Ξεκίνησα 18 χρονών, Μις Ελλάς, χωρίς μία στην τσέπη. Δύσκολα χρόνια, δεν είχαμε να φάμε. Μια δύσκολη δεκαετία. Τώρα πια υπάρχει γνώση, εμπειρία – είμαι 25 χρόνια στο χώρο και έχω δει τα πάντα. Καλά και άσχημα. Δεν έχω πουλήσει την ψυχή μου για να κάνω κάτι και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Τώρα, το τι πιστεύει ο κόσμος είναι άλλη ιστορία… Μπορεί να πιστεύουν τα χειρότερα για μένα, αλλά δούλεψα σκληρά. Παλιά η ζωή μου ήταν αφιερωμένη στους έρωτες, τώρα όμως έχω ένα παιδί».

­– Όταν υπάρχει έρωτας στη ζωή σας, χαλάει η… μαγιά για τη δουλειά;

«Ακριβώς. Έτσι έκανα. Τώρα πια δύσκολα υπάρχει έρωτας. Τι να ερωτευτώ; Ερωτεύεσαι όταν είσαι αθώος. Όταν είσαι υποψιασμένη, είναι δύσκολα, όσο μεγαλώνεις… Τα έχω δει όλα νωρίς, έχω ζήσει πολλά. Είχα την ατυχία και την τύχη να έχω δυνατές προσωπικότητες στην ερωτική μου ζωή, σπουδαίους ανθρώπους. Όταν έχεις μάθει με Κάντιλακ, δεν μπαίνεις εύκολα σε Ντεσεβό».

– Η κόρη σας παίζει ρόλο σε ό,τι αφορά την επιλογή του συντρόφου;

«Βέβαια, το παιδί παίζει ρόλο για όλα. Η οικογένεια είναι μεγάλη αρετή. Εγώ την έκανα διαφορετικά. Με σεβασμό και αγάπη με τον πατέρα της. Αν δεν είχα την αγάπη του παιδιού, θα ήμουν ένα καράβι που δεν θα ήξερα πού θα πήγαινα. Τώρα έχω άγκυρα, έχω στόχο».

– Την ακούτε;

«Είναι απίστευτη, με συμβουλεύει κι εκείνη. Την έχω “χαλάσει” λίγο από την πολλή αγάπη. (Γέλια.) Δεν θέλω να έχει έπαρση».

– Πώς το διαχειρίζεστε αυτό;

«Δύσκολα. Το πολεμάω. Και από το σχολείο, επειδή είναι δικό μου παιδί… Φταίω κι εγώ που την έβγαλα στη δημοσιότητα. Το δουλεύω καθημερινά. Το “κατηγορώ” είναι σ’ εμένα, γιατί θα μπορούσα να μην την εκθέσω στη δημοσιότητα, αλλά είναι κομμάτι της ζωής μου. Την ιστορία με τον πατέρα μου, τους έρωτές μου, τις ήξερε το πανελλήνιο. Πώς μπορούσα λοιπόν να κρύψω το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου; Θα έπρεπε να την προστατεύσω παραπάνω, αλλά το έκανα από χαρά. Εκεί την πάτησα λίγο, γιατί έχει κόστος στο παιδί».

– Υπήρξε κάποιος έρωτας που δεν είδε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας;

«Ναι, υπήρξε. Ήταν ένα χρονικό διάστημα 3 ετών. Έπρεπε να μην ακουστεί. Δεν μπορούσαμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο».

– Πολλοί ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιείτε τα ΜΜΕ έτσι όπως θέλετε.

«Είναι αμφότερο. Όσο τους χρησιμοποιώ, άλλο τόσο με χρησιμοποιούν και αυτοί. Είναι ισότιμη σχέση».

 
– Πρόταση στα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια δεχθήκατε;

«Ναι, σε όλα. Θεωρώ ότι ηλικιακά δεν με παίρνει, αν και βγήκαν και μεγαλύτερες γυναίκες από μένα. Είμαι “βαριά”. Να κάνω μαθήματα χορού; Μου αρέσει το “Dancing with the Stars”. Η Φαίδρα μου είπε κάτι αφοπλιστικό: “Μαμά μου, πού να πας εσύ εκεί τώρα; Θα χορεύεις και θα φαίνεται η πιτυρίδα σου”. Εννοούσε την κυτταρίτιδα… Ήταν καθοριστικό για να πω “όχι”. Με τσάκισε! (Γέλια.)».

– Ποια είναι η σχέση σας με τον καθρέφτη;

«Μου αρέσει αυτό που βλέπω. Το δουλεύω… τρέχω, προσέχω τι τρώω. Είναι η αντίστροφη μέτρηση τώρα, γιατί είμαι 43 ετών και χρειάζεται συντήρηση. Μπορώ να κάνω τα ξενύχτια που έκανα; Δεν αντέχω πια και κοιμάμαι από τις 12. Πολλά ξενύχτια, μεγάλη διαδρομή ζωής, με δόξα, πόνο, αλλά γεμάτη χορτάτη. Πήρα τη ζωή στα χέρια μου και τα λάθη είναι δικά μου. Η δόξα τώρα δεν έχει να μου πει τίποτα. Δεν με νοιάζει αν τη χάσω, αν δεν είμαι στα φώτα… το έζησα! Υπάρχω για το τώρα. Πού θα βγάλει δεν ξέρω».

– Υπήρξαν στιγμές που το τηλέφωνό σας δεν χτυπούσε;

«Πάντα χτυπούσε το τηλέφωνο. Δεν είχα ανάγκη μόνο τη δουλειά. Αν δεν χτύπαγε, το έκανα εγώ να χτυπάει – δεν περιμένω από τους άλλους. Υπήρχαν στιγμές προδοσίας όταν ήμουν στα πολύ “επάνω” μου και όταν ξαφνικά πέρασα δύσκολα».

– Θα κάνετε τηλεόραση;

«Οι ρόλοι που μου δίνουν δεν με αφορούν. Δεν θέλω να κάνω πάλι την ωραία γυναίκα. Μπορώ να κάνω άλλους ρόλους και όχι τα ίδια που έκανα τη δεκαετία 1980-90. Μ’ εμένα φοβούνται και υπάρχει ο μύθος ότι είμαι δύσκολη στην προσέγγιση».

– Μύθος;

«Ναι, σ’ εμένα λειτουργεί πάντα ένα παρασκήνιο με το πέρασμα του χρόνου. Πληρώνω και το κομμάτι των σίριαλ, της γυναίκας που έχει καταστρέψει τους άντρες. Οι άντρες να δεις πώς φοβούνται να πλησιάσουν – θέλουν να με βλέπουν από μακριά. Δεν το πίστευα ότι θα το πλήρωνα αυτό κάποια μέρα. Ό,τι έχω κάνει στα σίριαλ, αυτό νομίζουν ότι είμαι. Δεν είμαι όμως η γυναίκα-αράχνη που θα τους φάω μόλις πω “καλημέρα”. Πιστεύουν ότι είμαι η γυναίκα της καταστροφής και θα φάω τις περιουσίες των αντρών».

– Σε τι θεωρείτε τον εαυτό σας σημαντικό;

«Δεν θεωρώ ότι ήμουν κάτι σημαντικό. Μια ωραία γυναίκα, όπως χιλιάδες άλλες, και τι έγινε; Αν ήμουν σημαντική κάπου, είναι ότι στο star system κράτησα μια γραμμή, ήμουν αληθινή».

– Έχετε γεννηθεί πρωταγωνίστρια ζωής… αυτή την αίσθηση μου δίνετε.

«Δεν θα μπορούσα να κάνω τον κομπάρσο με τίποτα. Πήρα τη ζωή στα χέρια μου και το απέδειξα! Έφυγα ένα βράδυ με δυο παπούτσια πάνινα. Έκανα μόνη μια διαδρομή ζωής και δεν μπορεί να κερδίσω την καριέρα και να μην κερδίσω την ιστορία της μάνας. Πιο σημαντική είναι η ιστορία της μάνας από τα φώτα της δημοσιότητας».

– Θα θέλατε να αποκτήσετε δεύτερο παιδί;

«Όχι, βίωσα μια φορά τη μαγεία. Η επανάληψη δεν μου λέει τίποτα. Θα ήθελα όμως να υιοθετήσω ένα παιδάκι. Είμαι στριμωγμένη οικονομικά τώρα με όλα αυτά που ξεκινάω και αν η ζωή με βοηθήσει κι έχω μια μικρή ασφάλεια, θα το κάνω. Έχω παιδιά ανάδοχα, τα έχω πάρει από την κοιλιά της μαμάς τους».

– Σας έχουμε στο μυαλό μας με οικονομική άνεση…

«Έχω περάσει πολύ δύσκολα και περνάω δύσκολα, όπως όλος ο κόσμος».