Τι διάρκεια ζωής έχει ένα μπέργκερ; Η απάντηση απόψε στο «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα»

Διαβάστε για το πείραμα που θα παρακολουθήσουμε στις οθόνες μας

Αντίθετα με ότι θα πάθαιναν άλλες τροφές, κανένα από τα χάμπουργκερ δεν μύρισε, ούτε παρουσίασε εμφανή σημάδια αλλοίωσης. Τρεις μήνες μετά, το κρέας, το τυρί και το ψωμί των προϊόντων διατηρούν το χρώμα και την αρχική μορφή τους!

Ο φακός του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρακολουθεί τακτικά τα αναλλοίωτα χάμπουργκερ, ορισμένα από τα οποία ταξίδεψαν με τον Στέλιο Κούλογλου στις Βρυξέλλες, για να παρουσιασθεί το φαινόμενο και στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου αυτόν τον καιρό δίνεται η μεγάλη μάχη για ένα άλλο βασικό πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής: τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Στις ΗΠΑ εισάγεται για πρώτη φορά στην αλυσίδα της διατροφής ένα μεταλλαγμένο ζώο, ο γενετικά τροποποιημένος Σολωμός.

Αμερικανοί υπέρμαχοι και πολέμιοι του μεταλλαγμένου Σολωμού ανταλλάσσουν τα πυρά τους μπροστά στο φακό της εκπομπής.Tη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας, John Dali. Για το ίδιο θέμα μιλούν ακόμη η Μάχη Σιδερίδου, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace στις Βρυξέλλες και ο Carel Du Marchie Sarvaas, διευθυντής αγροτικής βιοτεχνολογίας της EuropaBio, το λόμπι των Βιομηχανιών Βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη. Ήδη, υποστηρίζει ο τελευταίος, τα μεταλλαγμένα έχουν μπει στη διατροφή μας.

Ξέρουμε, λοιπόν, τι τρώμε; Για να απαντήσει στο ερώτημα, το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» καταπιάνεται και με άλλα βασικά προβλήματα της σύγχρονης διατροφής, όπως οι ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε. Μήπως άλλα λένε και άλλα εννοούν, ή περιέχουν; Η ομάδα της εκπομπής αγόρασε μια σειρά από προϊόντα τα οποία έδωσε για εξέταση στο εργαστήριο του καθηγητή Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών, Ζήση Μαμούρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα αποτελέσματα για τις όχι και τόσο… ειλικρινείς ετικέτες θα παρουσιαστούν στην ίδια εκπομπή, που επίσης εξετάζει τα παιδικά βιβλιάρια Υγείας και το ρόλο τους στην παιδική παχυσαρκία, τα «αθώα» συμπληρώματα διατροφής και τα επιβαρυμένα προϊόντα διατροφής από περιοχές της Ελλάδας με αυξημένη βιομηχανική ρύπανση.

Απόψε στις 23:00 στη ΝΕΤ