Θρήνος για τον θάνατο του Dr John!

Ο Dr. John, ο θρύλος της μουσικής της Νέας Ορλεάνης, ο άνθρωπος που έπαιζε πιάνο όπως κανένας άλλος, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Η οικογένειά του εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο αγαπημένος τους Dr. John, (το αληθινό του όνομα ήταν Mac Rebennack) πέθανε στις 6 Ιουνίου από καρδιακή προσβολή.

Ο Dr. John, γεννήθηκε ως Malcolm John Rebennack Jr. και τον φώναζαν Mac, στη Νέα Ορλεάνη το μέρος που τον ανάθρεψε μουσικά και κολύμπησε από μικρός μέσα στις νότες της τζαζ, της R&B, του ροκ εν ρολ και της φανκ μουσικής. Αυτο το μείγμα καθόρισε την μουσική του ταυτότητα. Οι εμφανίσεις τους επηρεασμένες από τον τόπο καταγωγής του με στυλ βουντού, μυστηριώδες και μυστικιστικό.

Άργησε να βγει από την κοιλιά της μάνας του λίγο πριν την Ημέρα των Ευχαριστιών του 1941 και λόγω του μεγέθους του η μητέρα του τον έλεγε «Γαλοπούλα των Ευχαριστιών». Στην μουσική τον μύησε ο παππούς του. Επίσης, η θεία του η Andre, ήταν εκείνη που τον σύστησε στο πιάνο κάνοντάς του μαθήματα.

Μεγαλώνοντας ο Dr John περνούσε την ζωή του στα nightclub, τα ναρκωτικά και την γκρίνια στο σπίτι γιατί δεν του πολυάρεσε το σχολείο. Του άρεσε όμως η μουσική. Τον έδιωξαν από το σχολείο, όμως ήδη έπαιζε μουσική με σπουδαίους όπως ο Professor Longhair, ο Art Neville και ο Frankie Ford.

Μετά από πολυτάραχα χρόνια έβγαλε το πρωτο του άλμπουμ, το 1968 με τίτλο “Gris-Gris” και βρίσκεται στην λίστα του Rolling Stone στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Στην ίδια λίστα είναι και το “Dr. John’s Gumbo». Την δεκαετία του 80 την θεωρούσε καθοριστική αφού παραδέχθηκε τον εθισμό του στην ηρωίνη. Έκανε αποτοξίνωση και τα πάντα για να κρατηθεί «καθαρός» όπως έλεγε. Ο Dr John εβγαλε ολόκληρο άλμπουμ για τους συμπατριώτες του μετά το χτύπημα του Τυφώνα Κατρίνα, το “City That Care Forgot».

Πηγή: newsit.gr