Θα καταστραφεί κομμάτι από το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ ;

Διαβάστε περισσότερα...

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της φημολογίας, λέγεται πως έγινε και μία σειρά από τηλέφωνα σε γνωστούς παρουσιαστές και παρουσιάστριες, προκειμένου να ανέβουν στην ΕΡΤ και να περισώσουν ότι θέλουν να έχουν στο προσωπικό τους αρχείο, από εκπομπές του παρελθόντος.

Αυτή η φημολογία ,λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, από την στιγμή που και στο παρελθόν κάποιοι – στην καλύτερη περίπτωση απαράδεκτοι τύποι – είχαν προχωρήσει στην καταστροφή πραγματικά ανεκτίμητου αρχειακού υλικού της ΕΡΤ σβήνοντας μέχρι και κασέτες με επεισόδια θρυλικών σειρών της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και από την στιγμή που έχει εγκριθεί κονδύλι και έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ.

Ετσι, είπα να επικοινωνήσω με τον πλέον αρμόδιο, προκειμένου να μάθω το τι ακριβώς συμβαίνει και αυτός δεν είναι άλλος από τον διευθυντή του μουσείου – αρχείου της ΕΡΤ, κ. Βασίλης Αλεξόπουλος :

«Δεν τίθεται θέμα καταστροφής κομματιού από το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ… Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και σας διαβεβαιώ γι ΄αυτό. Δεν ξέρω πως προέκυψαν όλα αυτά, αλλά δεν έχουν κάποια βάση», λέει ο Βασίλης Αλεξόπουλος και προσθέτει :

«Αυτή την στιγμή όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, επιχειρούμε την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ και την ολοκλήρωση της δημιουργίας του μουσείου-αρχείου της ΕΡΤ, βάζοντας στόχο αρχικά να ψηφιοποιήσουμε όλο το αρχειακό μας υλικό, προφυλάσσοντάς το για πάντα. Είναι μεγάλη υπόθεση για όλους εμάς εδώ στην ΕΡΤ να καταφέρουμε όλο αυτό το πολύτιμο υλικό που έχουμε στα χέρια μας, να μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή – αφού θα είναι ψηφιοποιημένο – να το διαθέτουμε στον κόσμο. Για παράδειγμα, αν μπείτε αυτή την στιγμή στο ert.gr στο site μας, θα βρείτε ένα οκτάλεπτο ντοκιμαντέρ για την καταστροφή της Σμύρνης με συγκλονιστικές εικόνες, τις οποίες πιστεύω πως οι περισσότεροι από εμάς, δεν θα έχουν ξανά δει. Αρα, σας επαναλαμβάνω πως δεν τίθεται θέμα επιχείρησης καταστροφής κομματιού από το αρχείο της ΕΡΤ…»

– Αρα δεν έχουν κληθεί παρουσιαστές για να περισώσουν κάποια κομμάτια από τις εκπομπές που έκαναν στην κρατική στο παρελθόν;
– Οχι και άλλωστε πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Μέσα από την ΕΡΤ δεν μπορεί να φύγει ούτε ένα λεπτό αρχειακού υλικού, γιατί πολύ απλά αποτελεί δημόσια περιουσία !

Αξίζει τον κόπο ,λοιπόν, να σας πω, πως έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 9.800.000 ΕΣΠΑ, για την ψηφιοποίηση του υλικού της ΕΡΤ και για την δημιουργία διαδραστικού αρχείου, με τον τίτλο , «Δημιουργία και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου, από το πολιτιστικό απόθεμα του αρχείου της ΕΡΤ».

Πρόκειται για ένα άκρως φιλόδοξο έργο – προφανώς το καταλαβαίνετε και από τον προυπολογισμό του – το οποίο περιλαμβάνει τις εξής σημαντικές κινήσεις :

– «Εκκαθάριση πνευματικών δικαιωμάτων»
– «Ψηφιακό αρχείο για όλους»
– «Επέκταση του κέντρου διάσωσης και αποκατάστασης προμήθειας λογισμικού»
– «Εκπαιδευτικές και διαδραστικές εφαρμογές»
– «Εικονικό μουσείο ραδιοτηλεόρασης»
– «Δημιουργικό αρχείο ΕΡΤ, κατά τα πρότιπα του BBC»

Νάνσυ Νικολαΐδου