Τέμπη: Σοκαριστικοί διάλογοι από την εθνική τραγωδία – «Πρέπει να έγινε τράκα»

Τέμπη

Ανατριχιαστικά είναι τα ηχητικά ντοκουμέντα που δημοσίευσε πριν λίγο το «Πρώτο Θέμα» και στα οποία ακούγεται ο διάλογος του σταθμάρχη της Λάρισας με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας των τρένων στην Αθήνα και την σταθμάρχη των Νέων Πόρων.

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες στο σύστημα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των σταθμαρχείων και τον ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα τη μοιραία νύχτα, ο προφυλακισμένος για την τραγωδία σταθμάρχης, Βασίλης Σαμαράς, εμφανιζόταν σίγουρος ότι είχε «κλειδώσει» το Intercity 62 (επιβατικό) στην γραμμή της ανόδου, ακόμα κι όταν πληροφορήθηκε ότι είχε συγκρουστεί μετωπικά με την εμπορική στην περιοχή του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.

Aναλυτικά τους διαλόγους από το μοιραίο βράδυ, που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα».

«Τώρα σου διώχνω το 62» – Λίγα λεπτά πριν από τη φονική σύγκρουση
Χωρίς τίποτε να προμηνύει την καταστροφή που θα ερχόταν λίγα λεπτά αργότερα, ο σταθμάρχης, Βασίλης Σαμαράς ενημερώνει τη συνάδελφό του στους Νέους Πόρους (ο σταθμός μετά τη Λάρισα) ότι εκείνη τη στιγμή «διώχνει το 62».

Η πρώτη επικοινωνία με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας 3 λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση
Στις 23:24, 3 λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων, ο σταθμάρχης ενημερώνεται από την Αθήνα ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης των τρένων – προφανώς ως αποτέλεσμα της τραγωδίας που μόλις είχε συντελεστεί.

Ρυθμιστής: Αυτοί, λένε, στο 2598 μέχρι τη Λάρισα, τους το είπαν ότι δεν έχουμε ρεύμα. Για ρώτησέ τον, έχει ρεύμα; Γιατί ειδοποίησαν;

Σταθμάρχης: Καλώς. Αυτοί λένε στη Ραψάνη άλλος μου έλεγε τώρα…

23:27 – «Βασίλη υπάρχει κάνα πρόβλημα;»
Στις 23.27, ο ρυθμιστής επικοινωνεί και πάλι με τη Λάρισα για το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την σύγκρουση των δύο τρένων.

Ρυθμιστής: Βασίλη υπάρχει κάνα πρόβλημα

Σταθμάρχης: Για ποιο πράγμα;

Ρυθμιστής: Δεν έχετε ρεύμα εκεί;

Σταθμάρχης: Τώρα με πήρε εμένα ο ρυθμιστής έλξης ότι σαν είδε τέτοιο στη Ραψάλη αλλά εμένα δεν μου είπε κανένας τίποτα, δεν μου είπε… κανένας τίποτα τώρα.

Ρυθμιστής: Ο ΡΟΕ τι σου είπε; Ότι έχουμε πρόβλημα ή δεν έχουμε;

Σταθμάρχης: Αυτός λέει ότι είδε ένα προβληματάκι αλλά δεν ξέρει κι αυτός ακόμα τι γίνεται.

«Πρέπει να έγινε τράκα»
Στις 00.21, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επανέρχεται και ρωτά τον Σαμαρά: Εσένα άνοδο σου έδειχνε, σωστά; Ναι, απαντά ο σταθμάρχης…

Έξι λεπτά αργότερα, στις 23.47, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επικοινωνεί και πάλι με τον σταθμάρχη και εκείνος για πρώτη φορά λέει ότι «πρέπει να έγινε τράκα»

Ρυθμιστής: Τι έχει γίνει;

Σταθμάρχης: Πρέπει να έγινε τράκα

Ρυθμιστής: Τι τράκα; Με ποιον;

Σταθμάρχης: Δεν ξέρω. Από εδώ έφυγε στη γραμμή ανόδου. Τι έγινε, πώς και τι με τα κλειδιά σήμερα, δεν ξέρω τι γίνεται… Όπως έγινε και με το 2597. Τώρα τι έγινε πώς πήγαν εκεί πέρα αυτοί, δεν ξέρω. Ό,τι και να σου πω, θα σου πω ψέματα.

Ρυθμιστής: Εσύ από ανόδου δεν το έδιωξες;

Σταθμάρχης: Από άνοδο. Από άνοδο την έδιωξα από εδώ πέρα. Τώρα πώς γύρισαν τα κλειδιά αυτά, πώς γύρισαν και μπήκε στην κάθοδο…

Ρυθμιστής: Έχει γίνει τράμπα με το εμπορικό;

Σταθμάρχης: Ναι

Ρυθμιστής: Σίγουρο είναι αυτό;

Σταθμάρχης: Ναι.

«Είδες που σου είπα ότι είχα πρόβλημα με τα κλειδιά;»
Στις 23.57, ο ρυθμιστής ρωτά και πάλι τον σταθμάρχη από ποια γραμμή «έδιωξε» την επιβατική αμαξοστοιχία – και εκείνος αρχίζει να λέει ότι όλη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά και τις αλλαγές, ενώ ήταν στη νυχτερινή βάρδια. Είναι προφανές ότι δεν ήθελε να αποδεχθεί το μοιραίο λάθος του, το οποίο οδήγησε το επιβατικό τρένο σε πορεία σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία.

«Ό,τι και νου σου πω θα σου πω ψέματα»
Στις 00.06, η σταθμάρχης των Νέων Πόρων επικοινωνεί σοκαρισμένη με τον Σαμαρά και με οργή που ελάχιστα κρύβει τον ρωτά «γιατί» έγινε η σύγκρουση. «Δεν ξέρω, Ελένη, δεν ξέρω, ό,τι και να σου πω θα σου πω ψέμματα», απαντά εκείνος.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Βασίλη τι έχει συμβεί;

Σταθμάρχης Λάρισας: Έγινε τράκα.

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Ναι πώς έγινε τράκα;

Σταθμάρχης Λάρισας: Δεν ξέρω. Ό,τι και να σου πω Ελένη… θα σου πω ψέματα.

Πηγή: Mega