Τέμπη: «Κάποιοι σοροί μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ»
"Για να δείτε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι διαδικασίες, στην περίπτωση των Δίδυμων Πύργων έγινε ταυτοποίηση ενός ατόμου μετά από 21 χρόνια", τόνισε ο κύριος Κων/νος Τριανταφυλλίδης.
Ο καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μίλησε στην εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο» του Action24 για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη και τις δυσκολίες που εμπεριέχει.
«Πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στη συλλογή του γενετικού υλικού. Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται σε ατυχήματα αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω του τραγικού γεγονότος των Δίδυμων Πύργων. Για να δείτε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι διαδικασίες, στην περίπτωση των Δίδυμων Πύργων έγινε ταυτοποίηση ενός ατόμου μετά από 21 χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κύριος Τριανταφυλλίδης.
«Δεν είναι εύκολο όταν τα θύματα και οι σοροί έχουν εκτεθεί σε κακώσεις, στον ήλιο και κυρίως σε πυρκαγιά. Στην περίπτωση της Λάρισας, το πρόβλημα είναι ότι είχαμε πυρκαγιά. Ας οπλιστούμε με υπομονή και πιστεύω ότι θα αποδοθούν οι νεκροί στους συγγενείς τους», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Υπάρχει και η ακραία περίπτωση να μη μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση τα εργαστήρια επιδιώκουν να απομονώσουν DNA από τα δόντια ή τα οστά γενικά. Οι τεχνολογίες DNA έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε ραγδαίο ρυθμό. Πέρσι ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του DNA του ανθρώπου, γνωρίζουμε πλέον το γενετικό μας υλικό και μπορούν να δοθούν απαντήσεις», τονίζει ο καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ για την τραγωδία στα Τέμπη.