Τατιάνα Στεφανίδου: Στον εισαγγελέα η δικογραφία μετά τη μήνυση του υπόδικου Λαγού

Τατιάνα Στεφανίδου

Στον εισαγγελέα θα σταλεί σήμερα, πιθανότατα μέχρι το μεσημέρι, η δικογραφία για τη μήνυση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, κατά της Τατιάνας Στεφανίδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός υπέβαλε μήνυση χτες το απόγευμα κατά της Τατιάνας Στεφανίδου για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου, με αφορμή τις αναφορές της παρουσιάστριας στην προχθεσινή εκπομπή της, για την εισβολή του ίδιου και ομάδας χρυσαυγιτών, προχθές σε σχολείο του Ικονίου Περάματος. Η μήνυση υποβλήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου. Η Τατιάνα Στεφανίδου αναζητήθηκε απο την Αστυνομία, αλλά δεν βρέθηκε προκειμένου να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το οποίο έληξε στις 12 τα μεσάνυχτα. Κατόπιν αυτού, έπαψε η αναζήτηση απο πλευράς αστυνομίας και θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος θα αποφανθεί για τη συνέχεια.

Το χρονικό της υπόθεσης – Στο πλευρό της τα κόμματα

Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής, μπήκε την Πέμπτη (19/01/2017) η Τατιάνα Στεφανιδου. Ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής και πρωταγωνιστής της εισβολής στο Α Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, Γιάννης Λαγός κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου κατά της Τατιάνας Στεφανιδου ζητώντας την αυτόφωρη σύλληψή της!

Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (19.01.2017) περιπολικό βρισκόταν έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον και περίμενε την γνωστή παρουσιάστρια για να την συλλάβει! Περιπολικό είχε σταλεί και στο σπίτι της Τατιάνας Στεφανίδου. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γνωστό παιχνίδι εκφοβισμού όσων ασκούν κριτική στην Χρυσή Αυγή ή πολύ απλά κάνουν την δουλειά τους!

Και ίσως αυτές οι εικόνες, να ενοχλούν αφού δείχνουν ξεκάθαρα το ξενοφοβικό και ρατσιστικό πρόσωπο των μελών της.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ανακοίνωση σχετικά με τη μήνυση των Χρυσαυγιτών, εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ: «Φαίνεται ότι οι Χρυσαυγίτες βουλευτές εξαντλούν τον δήθεν τσαμπουκά τους σε σχολεία και σε δημοσιογράφους. Η νέα Ακροδεξιά επίθεση θα βρει εμπόδιο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Οι φασιστικές μέθοδοι εκφοβισμού δεν θα περάσουν. Ταυτόχρονα, όσοι ακολούθησαν πρόσφατα ίδιες τακτικές, όπως ο Καμμένος, να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη»

Ανακοίνωση για τη μήνυση που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή σε βάρος της Τατιάνας Στεφανίδου με την οποία ζητά τη σύλληψή της εξέδωσε και το Ποτάμι, ζητώντας να αλλάξει ο νόμος περί τύπου. «Είναι το δεύτερο κρούσμα εντολής σύλληψης δημοσιογράφου σε λίγες μέρες. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε η Τατιάνα Στεφανίδου ύστερα από μήνυση της Χρυσής Αυγής. Οι ναζιστές θίχτηκαν από τον χαρακτηρισμό «τραμπούκος» για την τραμπούκικη επίθεση στους στο σχολείο στο Πέραμα. Είναι καθήκον του δημοκρατικού κόσμου να καταδικάσει τις διώξεις δημοσιογράφων και να σταθεί στο πλευρό τους. Είναι ώρα επιτέλους να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος περί τύπου τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις διατηρούν. Παράλληλα εκείνοι που προωθούν σχέδια ελέγχου της ενημέρωσης και στοχοποιούν φωνές που τους ασκούν κριτική, πρέπει να προβληματιστούν για τους δρόμους που ανοίγουν».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με την διαδικασία του αυτόφωρου σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης για τον Τύπο και την διεκδίκηση επιβολής εξοντωτικών χρηματικών ποινών σε δημοσιογράφους.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, «κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με υπευθυνότητα και με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς επίσης και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε προσώπου να υπερασπιστεί την τιμή του απέναντι σε προσπάθεια συκοφάντησής του. Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, που οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι.

Τόσο η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στον Τύπο με την επακόλουθη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των μηνυόμενων-εγκαλούμενων όσο και η προσχηματική διεκδίκηση υπέρογκων ποσών από δημοσιογράφους για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης έχουν ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τον ρόλο των ΜΜΕ και να πλήττουν τη δημοκρατία.

Ερωτώνται γι’ αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί αν σχεδιάζουν να επανεξετάσουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τον Τύπο, και πιο συγκεκριμένα το αυτόφωρο στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το λειτούργημα του Τύπου και αν εξετάζουν ως μέτρο στοιχειώδους ισοπολιτείας, το ενδεχόμενο να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο για αυτούς που εγκαλούνται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει ο θεσμός της ασυλίας και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια η αυτόφωρη διαδικασία;».