Στην γειτονιά μας… στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ποιους θα συναντήσουν εκεί ο Δημήτρης Μάρκος και η Φωτεινή Πετρογιάννη;

Ο Δημήτρης Μάρκος και η Φωτεινή Πετρογιάννη μας οδηγούν σ’ ένα υπέροχο ταξίδι μνήμης, βιωμάτων, ιστοριών, χρωμάτων και εικόνων που συνθέτουν τη συλλογική ιδιοσυγκρασία της κάθε περιοχής.
Το Σάββατο 2 Απριλίου η εκπομπή «Στη γειτονιά μας» επισκέπτεται τη Νέα Φιλαδέλφεια, μια περιοχή γεμάτη μνήμες του προσφυγικού Ελληνισμού, που προχωρά και εξελίσσεται αγκαλιάζοντας με αγάπη και συνέπεια το παρελθόν της.

Ο Γιάννης Αϊβάζης, θυμάται περιστατικά από την παιδική του ηλικία στις αλάνες και το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, όταν η ΑΕΚ μεσουρανούσε και οι θρυλικοί της παίκτες καταγράφονταν στο ασυνείδητο των νεαρών παιδιών της γειτονιάς.

Ο Κώστας Μπίγαλης, ακόμη συγκινείται αναπολώντας τις στιγμές που παρακολουθούσε ως παιδί τους αγώνες της ΑΕΚ και θυμάται πως η μητέρα του τραγουδούσε το όνομά του, όταν τον καλούσε να μαζευτεί αργά το βράδυ στο σπίτι, από το παιχνίδι στη γειτονιά. Μιλάει για τις μεγάλες του επιτυχίες και μια ζωή γεμάτη ένταση και δημιουργικότητα, πάντα συνδεδεμένη με τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Λύσανδρος Γεωργαμλής και ο Στέλιος Μανωλάς, θρυλικά ονόματα της ΑΕΚ και φίλοι καρδιακοί, θυμούνται πως προπονούνταν ακατάπαυστα για να μην δέχονται τις επικρίσεις των γειτόνων και των φίλων τους, που παθιάζονταν με την ομάδα και τις επιδόσεις της. Ακόμη, συγκινούνται όταν συνειδητοποιούν πως αγωνίστηκαν δίπλα σε ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου, αθλητές που ως παιδιά τους «μάζευαν» σε χαρτάκια, για ποδοσφαιρικά άλμπουμ.

Ο Χρήστος Σπανός, μας ξεναγεί στη γειτονιά που μεγάλωσε και μας συστήνει τη μαμά του, την κα. Ελένη, που θυμάται τις αταξίες που έκανε μικρός. Η καθηγήτριά του στο Γυμνάσιο, κα. Βιβή Πλατά, μας εξηγεί την έκπληξή της γιατί τον κέρδισε η υποκριτική κι όχι η φυσική, όπως περίμενε εκείνη, αφού ήταν άριστος μαθητής!

Η Σάγια συμμετέχει σε Ημέρα Υιοθεσιών του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για τα ζώα και σιγοτραγουδά τη μελωδία του νέου της τραγουδιού.
Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, κι εκείνος ορκισμένος φιλόζωος, μας δίνει χίλιους δύο λόγους για να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζωάκι κι επικαλείται την ευαισθησία και την ωριμότητά μας.

Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου, ηθοποιός και τραγουδιστής, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, μας μιλάει για τα παιδικά του χρόνια και την αγάπη που πήρε από τους συγγενείς και τη γειτονιά, μια γειτονιά που αγκάλιαζε όλα τα μέλη της και μοιραζόταν χαρές και δύσκολες στιγμές. Μας συστήνει το συγκρότημά του, «Radio Act», που πάνω από όλα ζουν για την μεγάλη αγάπη τους, τη μουσική, και μας τραγουδούν μέσα στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας το «Me n’ Myself».

Η ιστορικός Ευτυχία Παπαλουκά, ένα νεαρό, δυναμικό και πολυτάλαντο κορίτσι, μας ξεναγεί στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» και μας περιγράφει την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η γιαγιά Φιλιώ, μέχρι τα βαθιά της γεράματα, για να διασώσει ιστορικά κειμήλια και να κρατήσει άσβεστες τις μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες. Μας ξεναγεί, επίσης, στον προσφυγικό οικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος. Εκεί συναντάμε και τον κ. Νίκο Τρυπιά, που η μητέρα του ήταν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής. Μας διηγείται ιστορίες από την παιδική του ηλικία, όταν με τους φίλους του έπαιζαν στο ρέμα του Ποδονίφτη και του Κηφισού κι «έκλεβαν» σύκα και σταφύλια από τα περιβόλια της γειτονιάς.

Τέλος, ο Περσέας Αρκομάνης, μας ταξιδεύει με το μοναδικό του ταλέντο σε έναν κόσμο «μαγικό», συνεπαίρνοντάς μας με το θέαμα που παρουσιάζει. Ταχυδακτυλουργικά και εμπνευσμένα «μαγικά» δίνουν χαμόγελο και έντονη συγκίνηση σε όσους τολμούν να συμμετέχουν!