Στη Νιγηρία μας ταξιδεύουν απόψε οι «Φιλοξενούμενοι».

Διαβάστε: τι θα δείτε απόψε στο ντοκιμαντέρ της ΕΤ1.

«Δύο Έλληνες στη Νιγηρία , Μία Νιγηριανή στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του αποψινού πέμπτου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «Φιλοξενούμενοι».

Ο Ρωμαίο και η Ρένα είναι δύο από τους 150 Έλληνες που ζουν σήμερα στη Νιγηρία. Ο Ρωμαίο είναι μέλος της οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» και ασχολείται με την έρευνα γύρω από τις ανάγκες της Νιγηρίας σε φαρμακευτικό υλικό. Ήρθε ως μηχανικός ηλεκτρολόγος το 1965, συνέχισε να εργάζεται ως βιομήχανος και σήμερα ανήκει ως μέλος σε ένα γκρουπ εταιριών που τροφοδοτεί υλικά οικοδομής σε ολόκληρη τη δυτική Αφρική. Η αγαπημένη του ασχολία, μαζί με τη Ρένα, είναι να παρατηρούν τα πουλιά κατά μήκος του ποταμού. Μαζί προσπαθούν να φτιάξουν τη δική τους ζούγκλα στον κήπο του σπιτιού τους.

Η Ίφυ Μαρία γεννήθηκε στη Νιγηρία, έγινε ηθοποιός για ένα διάστημα, γνώρισε τον άντρα της και ήρθε στην Ελλάδα για να τον βρει όταν αυτός μετακόμισε για πάντα στην Αθήνα προσπαθώντας να μελετήσει το ελληνικό θέατρο. Δυσκολεύτηκε πολύ για να μάθει τα ελληνικά και έκανε διάφορες δουλειές, αλλά βρήκε τελικά το πραγματικό της ταλέντο στη μαγειρική. Σπούδασε σε σχολή σεφ και σήμερα εργάζεται σε εστιατόριο. Το μόνο που την απογοητεύει στην Ελλάδα είναι το θέμα των αδειών παραμονής. Μαζί με άλλες γυναίκες από τη Νιγηρία, ίδρυσε την «Οργάνωση Γυναικών από τη Νιγηρία» και ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ίδιες και οι οικογένειες τους. Η Ελλάδα της αρέσει, όπως δηλώνει η ίδια, γιατί είναι ήρεμη και γαλήνια.

Δύο ανθρώπινες και συγκινητικές ιστορίες ξετυλίγονται σε παράλληλο χρόνο σε διαφορετικούς τόπους, αλλά πάντα με επίκεντρο τη Νιγηρία.

Απόψε στις 21:00 στην ΕΤ1.