Σταύρος Σβήγκος: «Όσες φορές ήρθαν πολλά χρήματα, τα έφαγα μέσα στην ίδια μέρα»

«Η ηθική είναι υποκειμενικό πράγμα. Ορίζει ο καθένας τη δική του.»

Ο Σταύρος Σβήγκος μοιράστηκε τις ιδέες και τις απόψεις του με τον Πάνο Γιαννακόπουλο και το Down Town Κύπρου…

Υπήρξε περίοδος που ξέμεινες από χρήματα;

Όχι αλλά ποτέ δεν είχα πολλά. Και όσες φορές ήρθαν τα πολλά, έφυγαν μέσα στην ίδια μέρα.

Σε τι;
Τα έφαγα με τους φίλους μου, με την οικογένειά μου, με ανθρώπους που συνάντησα στον δρόμο και κατάλαβα ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα… Δεν μπορώ να κρατήσω χρήματα επάνω μου. Αλλά και ό,τι κάνω δεν το κάνω με σκοπό να γίνω πλούσιος. Το μόνο που θέλω είναι να ζω και να καλύπτω τις ανάγκες μου.

Οι ανάγκες, όμως, δεν αυξάνονται όταν είσαι αναγνωρίσιμος;
Ναι. Το θέμα είναι τι είδους ανάγκες έχει ο καθένας. Εγώ δεν έχω ανάγκη ένα κότερο ή μερικά εκατομμύρια. Από την άλλη, αν μου δώσεις μερικά εκατομμύρια, δεν θα σου πω όχι.

Θα μπορούσες να κάνεις κάτι ανήθικο για ένα εκατομμύριο ευρώ;
Μπορεί. Εξαρτάται τι θα ήταν αυτό. Η ηθική είναι υποκειμενικό πράγμα. Ορίζει ο καθένας τη δική του.

Οι δικές σου αξίες είναι το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;
Αυτό δεν είναι αξία, αυτό είναι βλακεία. Βασική μου αξία, ας πούμε, είναι να μην πατάω επάνω σε άλλους ανθρώπους με σκοπό τη προσωπική μου ανέλιξη. Η ανθρωπιά είναι βασική αξία στη ζωή μου.

Όταν σπας μια βιτρίνα ενός ξένου, κάνεις κακό σε έναν άνθρωπο!
Ανάλογα. Αν σπάσεις μια βιτρίνα πολυεθνικής δεν είναι «κάποιος», είναι μια πολυεθνική η οποία έχει κάνει χίλιες φορές μεγαλύτερο κακό σε ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτήν. Και ας τους δίνει κάποιο πενιχρό «ψωμάκι». Μπορεί να τους αδειάσει την επόμενη μέρα – ελεύθερα. Οπότε δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος πίσω από μια πολυεθνική – υπάρχει ένα οικονομικό σύστημα από πίσω. Κανένας άνθρωπος με ιδεολογία που κάνει κάτι, δεν θα έσπαγε κάποιο μικρό μαγαζί ενός ανθρώπου.

Βανδαλισμός και πολιτισμός πηγαίνουν μαζί;
Έχουμε πολιτισμό; Πρέπει να έχεις παιδεία για να έχεις πολιτισμό. Οπότε, τι λέμε τώρα; Αντί να δούμε το δάσος βλέπουμε το δέντρο. Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την παιδεία μας για να φτιάξουμε έπειτα και τον πολιτισμό μας.