Σοφία Μπεκατώρου: «Η κακοποίηση είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς»

Σοφία Μπεκατώρου

"Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με άλλες αξίες και αρχές. Ήταν της φιλοσοφίας "Δεν μιλάμε προς τα έξω, προστατεύουμε την εικόνα μας, μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι"!", εξομολογείται η Σοφία Μπεκατώρου.

Η συμμετοχή της σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό», αλλά και όσα μοιράστηκε η Σοφία Μπεκατώρου εκεί για τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Την επόμενη ημέρα η μαρτυρία της ήταν πρώτο θέμα παντού. Σε ενημερωτικά σάιτ, δελτία ειδήσεων, εκπομπές. Και μέσα από τη δική της εξομολόγηση βρήκαν δύναμη να μιλήσουν για πρώτη φορά εκατοντάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και έμφυλης βίας, αντιμετωπίζοντας –ίσως για πρώτη φορά– εφιαλτικές στιγμές που είχαν απωθήσει από φόβο ή ντροπή.

Μιλώντας στο περιοδικό ΟΚ! και την Σόνια Καζόνι, η Σοφία Μπεκατώρου εξομολογείται για το πώς ένιωσε όταν μέσα σε ένα διάστημα λίγων ημερών πλήθος κακοποιημένων ανθρώπων πήραν κουράγιο μέσα από την πράξη της να σπάσουν τη σιωπή ετών – και πολλοί απευθύνθηκαν προσωπικά σε εκείνη: «Ήταν και για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Πράγματι έλαβα πάρα πολλά μηνύματα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Υπήρξαν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες που ένιωσαν οικειότητα και μοιράστηκαν μαζί μου μια κακοποιητική εμπειρία. Άλλοι το κατήγγειλαν, ενώ κάποιοι άλλοι μπήκαν σε μια διαδικασία να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Το τραύμα που αφήνει μια κακοποιητική εμπειρία δεν μπορεί να λυθεί μόνο του. Ένα μοίρασμα μέσα στην οικογένεια ή με έναν φίλο δεν μας βοηθά να το ξεπεράσουμε. Είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ή σβήνεται. Είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς και πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς».

«Έχω χάσει τη μαμά και την αδελφή μου. Έχω έναν αδελφό και τον μπαμπά μου, ο οποίος πλέον είναι μεγάλος άνθρωπος και πάσχει από άνοια. Ο αδελφός μου με στήριξε πολύ μετά τη δημοσιοποίηση. Όμως, δεν το είχα μοιραστεί μαζί τους πριν. Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με άλλες αξίες και αρχές. Ήταν της φιλοσοφίας «Δεν μιλάμε προς τα έξω, προστατεύουμε την εικόνα μας, μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι». Το ήξερα από την αρχή αυτό, γι’ αυτό και δεν του είχα μιλήσει, ένιωθα πως δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί» εξηγεί η Σοφία Μπεκατώρου.

Ένα βάρος που η Σοφία Μπεκατώρου κουβαλούσε μόνη για σχεδόν δύο δεκαετίες

«Για πολλά χρόνια το είχα απωθήσει. Όσο έκανα πρωταθλητισμό δεν τολμούσα να το βγάλω προς τα έξω. Το μοιράστηκα με φίλες μου και η πρώτη φορά που το συζήτησα ήταν με καλή μου φίλη που επίσης είχε κακοποιηθεί – μάλιστα από συγγενικό πρόσωπο. Θυμάμαι ότι όταν μου είχε πει τι της είχε συμβεί, με πήραν τα κλάματα. Ήταν μια φίλη που γνωριζόμασταν από το σχολείο και δεθήκαμε περισσότερο ύστερα από όσα εκμυστηρεύτηκε η μία στην άλλη. Στην πορεία, είχα μιλήσει στον άνθρωπο με τον οποίο είχα τότε σχέση, στον πρώην άντρα μου, αλλά και σε κάποιους συναθλητές μου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στα παιδιά μου το είπα λίγο πριν βγω να μιλήσω δημοσίως για αυτό. Η κόρη μου ήταν πολύ περήφανη» λέει η Σοφία Μπεκατώρου.

Ο γιος της Δημήτρης είναι 11 ετών και η κόρη της Τζωρτζίνα 9. «Είμαστε πολύ δεμένοι. Έχουμε περάσει πολλά, αλλά με τον μπαμπά τους μετά το διαζύγιο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Καταλαβαίνεις πως η δημοσιοποίηση μιας τόσο σοβαρής καταγγελίας δημιουργεί μεγάλες ανισορροπίες, αλλά ο Αντρέας (σ.σ. ο πρώην σύζυγός της) μου στάθηκε πολύ. Δεν με καταπίεσε, δεν με έκανε να νιώσω άσχημα. Ανησυχούσε για μένα, ειδικά στο «εκδικητικό» κομμάτι, καθώς εμπλεκόταν η Ομοσπονδία και στο παρελθόν είχαν υπάρξει διάφορα περιστατικά με απειλές σε άλλους αθλητές. Και οι συναθλητές μου με στήριξαν πολύ κι αυτό ήταν σπουδαίο για μένα. Όλα τα κορίτσια, μεγάλες αθλήτριες, βγήκαν δημόσια και ένωσαν τις φωνές τους. Αυτό ήταν καθοριστικό για να νιώσουν και άλλες κοπέλες πως υπάρχει ένα πλέγμα ασφάλειας για να μιλήσουν» εξηγεί η Σοφία Μπεκατώρου.

Μια 21χρονη αθλήτρια της ιστιοπλοΐας εκείνες τις πρώτες μέρες προσέγγισε τη Σοφία μέσα από το Instagram και στη συνέχεια η υπόθεσή της, που αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση από τον προπονητή της όταν ήταν μόλις 11 ετών, πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης. Όπως τονίζει η Σοφία Μπεκατώρου, «είναι τραγικό πως μέσα στο αθλητικό κίνημα δεν υπήρχε ένα πλαίσιο που να
σε καθοδηγεί για το πώς μπορείς να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση όταν προκύψει και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή».

Δεν εξεπλάγην με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Δυστυχώς δεν εξεπλάγην με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Η ανακοίνωση συνάδει με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονταν και τον τρόπο που εν γένει λειτουργούν απέναντί μας και δείχνει πόσο μας σέβονται – και γενικά πόσο σέβονται τους αθλητές. Αν συμπεριφέρθηκαν έτσι σε μένα, μπορείτε να φανταστείτε πώς φέρονται σε συναθλητές μου με μικρότερο αθλητικό αποτύπωμα» λέει η Ολυμπιονίκης.

Μετά τη συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση, η Ομοσπονδία, όπως αναφέρει η Σοφία, της έστειλε μια σειρά από επιστολές μέσα από τις οποίες προσπάθησε να την προσεγγίσει με μια διαφορετική διάθεση. «Ήταν μια σειρά από ανακόλουθες επιστολές, με μια δήθεν διάθεση συνεργασίας, που δεν με έκαναν να νιώσω ούτε ασφάλεια ούτε εμπιστοσύνη. Με έχουν κακοποιήσει λεκτικά πολλάκις, πλην της σωματικής μου κακοποίησης. Είμαι αποστασιοποιημένη, λοιπόν, από την Ομοσπονδία και από τις εκ των υστέρων προσπάθειες προσέγγισης, που θεωρώ πως
είναι ένα θέατρο. Θα ήταν πιο έντιμο, κατά τη γνώμη μου, να ακούσω απλά μια «συγγνώμη». Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και εκτίθεσαι όταν τα αρνείσαι. Μου φάνηκε περιπαιχτικός ο τρόπος που με προσέγγισαν στη συνέχεια» αναφέρει η Σοφία Μπεκατώρου.

Ύστερα από χρόνια σιωπής, η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε το θάρρος να μιλήσει για κάτι εξαιρετικά σοβαρό, μια τραυματική εμπειρία που συστράτευσε το σύνολο της κοινωνίας αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους. Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με τη Σοφία, «στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης». Mπορεί η δική της υπόθεση να έχει παραγραφεί αλλά αυτό δεν μειώνει την αισιοδοξία της για τα επόμενα βήματα που όλα δείχνουν πως θα γίνουν.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και η κυβέρνηση αγκάλιασαν την υπόθεση και έδειξαν συμπαράσταση. Είναι ένα δείγμα πως η κοινωνία μας θέλουμε να αλλάξει και πρέπει τώρα να βρούμε τους τρόπους. Η γνώμη μου είναι πως κάποια ζητήματα τέτοιας φύσης οφείλουν να αντιμετωπίζονται διακομματικά. Υπήρξα παρούσα σε συζήτηση πολιτικών από όλους τους κομματικούς χώρους και εισέπραξα πως στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι περισσότερα αυτά
που τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν. Σε κάποιους τομείς όπως η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη είναι σπουδαίο να λειτουργούμε ομαδικά. Ειδικά η εκπαίδευση είναι οι ρίζες που βάζουμε για την αυριανή γενιά» σημειώνει η Σοφία Μπεκατώρου.