Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα Τηλεόρασης!

Διαβάστε τι σκοπούς έχει

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Tα μέλη της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συναντώνται στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 99ης τακτικής συνεδρίασής τους, και αποφασίζουν πως η τηλεόραση έχει τόσο μεγάλη επίδραση στον πλανήτη που δικαιούται τη δική της παγκόσμια ημέρα!

Mε το ψήφισμα 51/205 αποφασίζουν να κηρύξουν την 21η Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης με στόχο να ενθαρρύνουν τα  έθνη να ανταλλάσσουν πολιτιστικά προγράμματα προσηλωμένα στην εξάπλωση της ειρήνης, αλλά και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία των λαών. Η συγκεκριμένη ημερομηνία καθόλου τυχαία δεν είναι, καθώς σαν τότε πριν από δώδεκα χρόνια πραγματοποιήθηκε το πρώτο παγκόσμιο φόρουμ για την τηλεόραση.

Αν και αρχικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε πολλές γωνιές του πλανήτη είχαν πάρει το θέμα πολύ ζεστά, ετοιμάζοντας διάφορες εκδηλώσεις, οι εορτασμοί της αφιερωμένης στη μικρή οθόνη ημέρας έχουν ατονήσει, δεν έχουν όμως εξαλειφθεί. Τι καλύτερο, λοιπόν, για να τιμηθούν οι εμπνευστές της ιδέας, από την εκπομπή σε ολόκληρο τον κόσμο του πρώτου 100% προσηλωμένου στη θετική ενέργεια τηλεοπτικού καναλιού! To Supreme Master Television, που άρχισε να εκπέμπει δορυφορικά το μοναδικό του πρόγραμμα πριν από ένα χρόνο στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή,  έχει επεκταθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη, μέσω δέκα νέων δορυφορικών πλατφόρμων αλλά και του διαδικτύου.

Έρευνα για το πόσο βλέπουν οι Έλληνες τηλεόραση

Ολοένα και περισσότερο χρόνο μπροστά την τηλεόραση περνούν οι Έλληνες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο μέσος τηλεθεατής αφιερώνει συνολικά 273 λεπτά την ημέρα ή αλλιώς 4 ώρες και 33 λεπτά. Σε ότι αφορά στα παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών ο μέσος ημερήσιος χρόνος αγγίζει τα 155 λεπτά , ενώ «πρωταθλητές» ανακηρύσσονται και φέτος οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που αφιερώνουν 432 λεπτά την ημέρα, δηλαδή 7 ώρες από τον χρόνο τους στο μαγικό κουτί! Ο μέσος χρόνος σε όλες τις ηλικίες είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα και σε αυτό μεγάλο ρόλο έχει παίξει και η κρίση…

Δείτε ΕΔΩ μια εκπομπή της ΝΕΤ με θέμα το Μέλλον της τηλεόρασης