«Σιγή ιχθύων» απόψε στα Οικολογικά Ημερολόγια

Μια φορά κι έναν καιρό οι ψαράδες των Κυκλάδων έπιαναν μυθικές ψαριές που γέμιζαν δίχτυα και στόματα, διατηρώντας το παραδοσιακό αυτό επάγγελμα στην κορφή της διατροφικής αλυσίδας. Κάθε χρόνο όμως ο βυθός δυσκολευόταν ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων που ζούσαν εις βάρος μέχρι που αναφορές μείωσης της τάξεως του 90% σήμαναν το καμπανάκι του κινδύνου.

Τα συμπεράσματα δεν ήταν διόλου αισιόδοξα: επίσημες δειγματοληψίες επισήμαναν σημαντική διακύμανση στα αλιεύματα, που σύντομα θα άφηνε του κυνηγούς των θαλασσών χωρίς δουλειά: μόνη σωτηρία, η πλήρης απαγόρευση του ψαρέματος σε επιλεγμένες περιοχές, ώστε κάποια στιγμή να καταφέρουν να λειτουργήσουν ως φυσικά ιχθυοτροφεία.

Με υπέρμαχο το Δημήτρη Ζάννε, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κυκλάδων, το φιλόδοξο αυτό σχέδιο παρουσιάστηκε ενώπιων θεού και ανθρώπων συναντώντας μια μεγάλη γκάμα αντιδράσεων – μια για κάθε απόχρωση του ουράνιου τόξου. Ευτυχώς οι περισσότεροι συγκλίνουν προς το πράσινο, μια οικολογική δηλαδή προσέγγιση στην αλιεία για να μη βουλιάξει αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα λόγω σιγής ιχθύων. Θα καταφέρει όμως να περάσει το σχέδιό του στη Βουλή;

Το ντοκιμαντέρ υπογράφει ο σκηνοθέτης Χάρης Ραφτογιάννης και θα προβληθεί απόψε στις 21:00 στην ΕΤ1.