Σχολείο σε καφενείο και οι… τσακωμένες!

«Αχ, Ελλάδα, σ’ αγαπώ… και βαθιά σε ευχαριστώ…»! Αυτοί οι στίχοι, του Μανώλη Ρασούλη, μου ήρθαν στο μυαλό συνομιλώντας με τον Νίκο Μάνεση για πολλά από αυτά που έχει δει και βιώσει στα γυρίσματα της εκπομπής του «60’ Ελλάδα».

 Η εκπομπή επιστρέφει στη συχνότητα του ALPHA την ερχόμενη Τετάρτη έχοντας διαγράψει πετυχημένη πορεία στους πίνακες τηλεθέασης στην έως τώρα περίοδο της φετινής σεζόν, σημειώνοντας 22,5 στο γενικό σύνολο, ποσοστά που την ανέβασαν στην κορυφή της συγκεκριμένης ζώνης προβολής. Επίσης, στην έως τώρα απόδοσή της τη φετινή σεζόν στους πίνακες τηλεθέασης η εκπομπή σημειώνει 19,7 στο δυναμικό κοινό, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά τα κατέγραψε στο ανδρικό κοινό, ηλικίας 25 έως 34 ετών, με μέσο όρο 24,7.

Με αφορμή τα καινούργια επεισόδια μίλησα με τον Νίκο Μάνεση που σε ερώτησή μου για το ποιες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας σκοπεύει να προβάλλει μέσα από την εκπομπή του φέτος, μου είπε «Ευελπιστώ να επισκεφθώ όλες τις περιοχές που δεν έχει τύχει να επισκεφθώ ποτέ, ούτε ως τουρίστας, ούτε ως ρεπόρτερ. Θέλω να δω περιοχές που δεν έχω ξαναδεί γιατί όταν επισκέπτεσαι μια περιοχή που δεν την ξέρεις εκπλήσσεσαι και αυτή η έκπληξη καταγράφεται. Μου αρέσει να ανακαλύπτω ανθρώπους και ιστορίες, να μαθαίνω πράγματα που δεν ξέρω».

Ήδη πάντως η εκπομπή «60’ Ελλάδα» βρέθηκε στα χωριά της Άρτας, αλλά και στο Καρπενήσι. Την ερχόμενη Τετάρτη λοιπόν η κάμερα της εκπομπής του ALPHA μας μεταφέρει στην Ήπειρο, όπου στη Γραμμενίτσα της Άρτας βρίσκεται το μουσικό σχολείο, το οποίο στεγάζεται σε τέσσερα κτίρια, μεταξύ των οποίων ένα παλιό πρώην καφενείο, ένα πρώην κατάστημα και ένα λυόμενο! Οι μαθητές του σχολείου αναγκάζονται να κάνουν μάθημα ακόμη και στο προαύλιο όταν πρόκειται να κάνουν πρόβες για μεγάλα μουσικά σύνολα. Ενώ όμως, κάποιος θα περίμενε όπως είναι λογικό να ακούσει παράπονα για τις συνθήκες εκπαίδευσης, εντούτοις οι μαθητές μέσα από τη μουσική τους μας μεταφέρουν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αγνοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν!

Επίσης, ένα από τα… περίεργα που θα δούμε στην πρεμιέρα της εκπομπής για τον καινούργιο χρόνο είναι αυτό που συμβαίνει σε ένα χωριό με δύο ηλικιωμένες κατοίκους. Οι γυναίκες αυτές είναι τσακωμένες και δεν λένε ούτε καλημέρα η μία στην άλλη! Αυτά και πολλά ακόμα περίεργα, αστεία αλλά και δύσκολα της καθημερινότητας των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από τα οδοιπορικά του Νίκου Μάνεση μέσα από την εκπομπή του στον ALPHA.

Γρηγόρης Μελάς