Ρούλα Πισπιρίγκου: Της φωνάζουν «Μάνο αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ»

Ρούλα Πισπιρίγκου

Όλα όσα αποκαλύπτει πρώην συγκρατούμενη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πρώην κρατούμενη των φυλακών Κορυδαλλού, μιλώντας στο Πρωινό για την Ρούλα Πισπιρίγκου, αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως οι κρατούμενες την ειρωνεύονται και της φωνάζουν: »Μάνο αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ».

Είχατε επικοινωνία με την Ρούλα Πισπιρίγκου;

Όχι καμία επικοινωνία φυλασσόταν υπό δρακόντεια μέτρα, είχε τύχει να την συναναστραφώ 2-3 φορές. Τις φορές που την είδα, φαινόταν ψύχραιμη και ανέκφραστη σαν να μην συνειδητοποιεί για τι κατηγορείται και για την σοβαρότητα της κατάστασης.

Πώς είναι η συμπεριφορά της μέσα στις φυλακές;

Υπάρχει εντολή να είναι υπό την προστασία των ανώτερων, υπάρχει ένας διαχωρισμός με τις υπόλοιπες κρατούμενες, υπάρχει μια υπερβολή στο πρόσωπο της, κάτι που δυσανασχετεί τις υπόλοιπες συγκρατούμενες και ότι υπάρχουν κάποιες παροχές απέναντι της που δεν υφίστανται για τις άλλες. Γεγονός που εντείνει το αρνητικό κλίμα προς το πρόσωπο της. Επίσης, είναι απαξιωτική με τις υπόλοιπες κρατούμενες αλλά είναι υπερβολικά ευγενική με τους υπαλλήλους, επειδή θέλει να έχει την εύνοια τους.

Περιγράψετε μου τις παροχές που έχει.

Έχει ιδιωτικό καρτοτηλέφωνο, ακριβώς δίπλα από τον θάλαμο της, ενώ οι υπόλοιπες 160 γυναίκες υποχρεούνται να παίρνουν από 16 συνολικά καρτοτηλέφωνα. Δεν μπορεί να πάει στο κομμωτήριο, καθώς βρίσκετε στην πτέρυγα που κρατούνται οι υπόλοιπες γυναίκες, οπότε την επισκέπτεται προσωπικά η κομμώτρια στο κελί της. Ενώ όλες αγοράζουμε την τηλεόραση από το κατάστημα που συνεργάζεται με τις γυναικείες φυλακές κορυδαλλού, εκείνης της έφεραν την τηλεόραση απ’ έξω. Γενικά της παρέχουν ό,τι ζητήσει, την βοηθάνε πολύ, της πηγαίνουν πολλά βιβλία, τα ζητάει εκείνη.

Ισχύουν αυτά που ακούγονται ότι ήθελε να κάνει κακό στον εαυτό της;

Όχι, συγκεκριμένα την ημέρα εκείνη που ακούστηκε αυτό, έτυχε να είμαι στο ιατρείο που είναι ακριβώς δίπλα από το κελί της και έπειτα από παρέμβαση του αρχιφύλακα, για να δει αν είναι καλά στην υγεία της, είπε ότι: “Καλέ μια χαρά είμαι” και χαμογέλασε δείχνοντας ότι είναι καλά και δεν έχει πρόθεση να βλάψει τον εαυτό της.

Πώς την αντιμετωπίζουν οι κρατούμενες;

Με θυμό και οργή, καθώς εκτός από το ότι η πλειοψηφία είναι μητέρες, βάσει μητρικού ενστίκτου δημιουργεί απέχθεια για το ό,τι έχει κάνει.

Έχει υπάρξει κάποιο περιστατικό ανάμεσα σε εκείνη και τις συγκρατούμενες;

Ναι, ο μόνος τρόπος για να εκφράσουν τον θυμό τους οι γυναίκες είναι με το να της φωνάξουν υβριστικά σχόλια από το προαύλιο, το οποίο βλέπει στο δικό της κελί. Ωστόσο εκείνη όσα σχόλια και να ακούει για τα παιδιά της δεν αντιδράει και η μόνη φορά που είχε έντονη αντίδραση χτυπώντας τα παντζούρια του θαλάμου είναι όταν άκουσε μια κρατούμενη να της φωνάζει κάτι που αφορούσε τον Μάνο. Οι κρατούμενες την ειρωνεύονται και της φωνάζουν: “Μάνο αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ”, θέλοντας να προκαλέσουν την αντίδραση της, γνωρίζοντας την εμμονική τάση που έχει απέναντι στον Μάνο.

Πως την αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι;

Φυλάσσεται υπό δρακόντεια μέτρα, παντού ακόμα και στο προαύλιο, έστω και αν οι κρατούμενες βρίσκονται στα κελιά τους. Έχουν προειδοποιήσει όλες τις κρατούμενες ότι όποια της επιτεθεί έστω και λεκτικά, θα πάρει αμέσως μεταγωγή για τις φυλακές τις Θήβας.