Πρώην φοιτήτρια καταγγέλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του ΑΠΘ

Σεξουαλική παρενόχληση

Δείτε περισσότερα.

Με κινητήριο δύναμη την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, φοιτήτρια στο Γεωλογικό του ΑΠΘ βρήκε τη δύναμη να πει δημόσια και τη δική της ιστορία. Στην ανάρτηση – καταγγελία η πρώην φοιτήτρια αναφέρει.

«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα, και ένα μεγάλο γιατί. Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές».

Όπως τονίζει η καταγγέλλουσα ο εν λόγω καθηγητής, που την έκοψε 10 φορές στο μάθημά του, ήταν και ο λόγος που παράτησε την σχολή και δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο παρά μόνο όταν πλέον ο καθηγητής είχε συνταξιοδοτηθεί.

«Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω «καθηγητής» επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε.»

Η φοιτήτρια όπως αποκάλυψε είχε μιλήσει τότε και είχε καταγγείλει το περιστατικό, ωστόσο είχε πέσει πάνω σε έναν «τοίχο».

«Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι.»

Μπαράζ καταγγελιών κατά του καθηγητή

Μετά τη δημοσιοποίηση, ακολούθησε μπαράζ αναρτήσεων για τον ίδιο καθηγητή. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο καθηγητής ακολουθούσε συχνά την ίδια τακτική και είχε προβεί κατ’ επανάληψη σε άσεμνες πράξεις κατά γυναικών. Ενώ, εάν κάποια από αυτές αποφάσιζε να αντιδράσει τότε την απειλούσε ότι θα την κόψει από το μάθημά του.

«Έχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξει) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Όταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πώς έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα».

Παρέμβαση του εισαγγελέα ζητά ο πρύτανης

Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης.

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις, είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις».

Η Σοφία Μπεκατώρου αποτέλεσε το έναυσμα, και μετά συνεχίστηκε με μια βροχή καταγγελιών όχι μόνο από τον κόσμο του αθλητισμού αλλά και από άλλους χώρους. Οι καταγγελίες παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης και καθημερινά όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να πουν την δική τους ιστορία.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την σοκαριστική καταγγελία πρώην φοιτήτριας του πανεπιστημίου. 

«Μου τηλεφώνησε η Υπουργός Παιδείας για να ενημερωθεί. Της έκανα μια πλήρη ενημέρωση για όσα έγιναν και την τελική μου απόφαση να ζητήσω την συνδρομή της ελληνικής δικαιοσύνης. Τα αδικήματα φαίνεται πως δεν έχουν παραγραφεί. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο υπήρχε ένας ορυμαγδός για γεγονότα σε δύο τμήματα του πανεπιστημίου μας.

Για να προστατευτούν καταγγέλων αλλά και καταγγελόμενος αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι κατέφυγα στην Δικαιοσύνη. Μια ώρα πριν την σύνδεση, κάποια άλλη φοιτήτρια επικοινώνησε μαζί μου ονομαστικά, έκανε την καταγγελία η οποία θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Οι αναρτήσεις είναι για δύο καθηγητές. Πολλές περιπτώσεις για δύο καθηγητές.

Δεσμεύομαι ότι κάθε καταγγελία θα διευρενυθεί όσο πάει και θα έρθει στο φως».

Πηγή: Mega – Live News