Πρετεντέρης: Αρχίζουμε μια δύσκολη τηλεοπτική σεζόν

Απόψε έχει ...Ανατροπή.

Η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με τον Γιάννη Πρετεντέρη συνεχίζει για 13η συνεχή χρονιά την πορεία της στο MEGA. Από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2012 και κάθε Δευτέρα βράδυ στις 23.30 η εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας θα είναι πιστή στο ραντεβού της με το κοινό. 

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάσταση και διατηρώντας τον ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» θα συνεχίσει να ενημερώνει και να συζητά, να καταγράφει και να αναλύει, να αποκαλύπτει και να συγκρούεται, να κρίνει και να διαφωνεί, να επεμβαίνει και να ανατρέπει. Όπως θα συνεχίσει να φιλοξενεί τα πρόσωπα που θέλουν να δουν οι τηλεθεατές τη στιγμή που πρέπει να τα ακούσουν.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης μέσα από την ιστοσελίδα της εκπομπής «Ανατροπή» σημειώνει:

Η τηλεόραση της κρίσης

Αρχίζουμε μια δύσκολη τηλεοπτική σεζόν αλλά δεν θα μπορούσε να γινει διαφορετικά.

Όταν η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, όταν η κοινωνία βράζει κι όταν η οικονομία καταρρέει είναι αδύνατον η τηλεόραση να ακκίζεται χαζοχαρούμενα.

Αυτήν την τηλεόραση της κρίσης, λοιπόν, καλούμαστε να εφεύρουμε και να υπηρετήσουμε.

Μια τηλεόραση σίγουρα φθηνότερη αλλά ελπίζω πιο συγκροτημένη και ασφαλώς πιο κοντά στα πραγματικά ενδιαφέροντα της χώρας και των τηλεθεατών. Μια τηλεόραση που θα συζητάει για τα ουσιώδη και τα θεμελιώδη.

Δεν είναι εύκολο. Αλλά ούτως ή άλλως έχω την αίσθηση ότι οι συνταγές της ευκολίας έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Οι δυο τελευταίες χρονιές αποδιάρθρωσαν πλήρως ένα τηλεοπτικό σκηνικό που είχε για πολλά χρόνια στηριχτεί στην ελαφρότητα και το φούμαρο. Το βάρος στην ενημέρωση πέφτει περισσότερο από ποτέ.

Αλλά ποιά ενημέρωση; Εδώ υπάρχουν δυο παγίδες.

Πρώτον, η παγίδα του διδασκαλισμού. Η προσπάθεια, δηλαδή, όχι να ενημερώσεις ή να συζητήσεις αλλά να νουθετήσεις.

Πάντα πίστευα ότι δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να διορθώνει τα κακώς κείμενα _αυτό είναι υπόθεση της πολιτείας και του πολίτη.

Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα, να υποδεικνύει τις στρεβλώσεις και τις ολιγωρίες, και ως εκ τούτου να προτρέπει στην αντιμετώπισή τους εκείνους που είναι αρμόδιοι να το κάνουν.

Δεύτερον, η παγίδα του καφενείου. Να αφήνεις, δηλαδή, τον πολίτη να νομίζει ότι όλα τα προβλήματα είναι πολύ απλά και πολύ εύκολα.

Οτι μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς κόπο _»αρκεί να…». Κι ότι συνεχώς κάποιοι άλλοι φταίνε που δεν αντιμετωπίζονται.

Καλώς ή κακώς, εμείς οι δημοσιογράφοι δεν διαθέτουμε τις λύσεις. Μπορούμε, όμως, να θέτουμε σε δοκιμασία γνώσης, λογικής και επιχειρημάτων τους κάθε λογής περιφερόμενους θαυματοποιούς.

Εμείς δεν είμαστε έμποροι θαυμάτων. Αλλά μπορούμε να αποκαλύπτουμε την αγυρτεία.

Η μόνη αλήθεια που μας προσδιορίζει είναι ότι η όποια ισχύς μας αρχίζει και τελειώνει στο κοντρόλ του τηλεθεατή. Στις σχέσεις εμπιστοσύνης που μπορούμε να οικοδομήσουμε με τους ανθρώπους που μας ακούν και μας βλέπουν.

Υπό αυτήν την έννοια και με αυτές τις διευκρινίσεις, η 13η σεζόν της «Ανατροπής» είναι ταυτοχρόνως διαφορετική και ίδια.

Διαφορετική επειδή η χώρα στην οποία προβάλλεται είναι κάθε χρόνο διαφορετική. Τώρα περισσότερο από ποτέ.

Ιδια επειδή θα προσπαθήσει να στηριχτεί όπως κάθε χρόνο στο πιο πολύτιμο αγαθό της, την εμπιστοσύνη του τηλεθεατή.

Μόνο οι 566.000 τηλεθεατές που μας παρακολουθούσαν πέρυσι κατά μέσο όρο κάθε Δευτέρα, κάνουν την δουλειά μας ευκολότερη και αποδοτικότερη.

Ελπίζω φέτος να αυξηθούν και άλλο.

Οι κανόνες του παιχνιδιού, πάντως, θα παραμείνουν σταθεροί.

Πολυφωνία χωρίς σύγχυση. Διαφωνία χωρίς ακρότητες. Διάλογος χωρίς συμψηφισμούς. Αποκάλυψη χωρίς εντυπωσιασμό.

Δεν κρύβουμε τίποτα. Αλλά ούτε διακινούμε μπαρούφες, παραμύθια και σαπουνόφουσκες.

Λάθη θα γίνουν. Αλλά ποτέ από πρόθεση. Παραλείψεις θα υπάρξουν. Χωρίς σκοπιμότητα.

Καταλαβαίνω απολύτως ότι η δουλειά μας δεν είναι πάντα απλή, κυρίως σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

Το σπέρμα της καχυποψίας εμφιλοχωρεί. Και καλλιεργείται σταθερά τόσο από μια καλοπροαίρετη και καλοδεχούμενη δυσπιστία, όσο κι από κάθε ιδιοτελή διαβολή κι αντιπαλότητα.

Ακούω προσεκτικά την πρώτη. Αγνοώ περιφρονητικά την δεύτερη.

Όταν το μήνυμα δεν είναι ευχάριστο είναι πάντα εύκολο να την πέσεις στον αγγελιοφόρο. Κυρίως αν έχεις στο μυαλό ότι κάτι άλλο συμβαίνει ή κάτι άλλο τρέχει από αυτό που βλέπεις μπροστά σου.

Σε αυτό θέλω να είμαι σαφής και έντιμος. Τίποτα μυστηριώδες δεν παίζει.

Η «Ανατροπή» δεν έχει προκαταλήψεις, ούτε ιδεοληψίες. Δεν κινείται από κρυφές επιδιώξεις ή ανομολόγητες εμμονές. Δεν υπηρετεί κόμματα ή συμφέροντα. Δεν την κόφτει ούτε ποιός κυβερνάει, ούτε ποιός αντιπολιτεύεται.

Εμφορείται, όμως, από μια σταθερή και ανυποχώρητη έγνοια: να μείνει όρθιος ο τόπος. Να μείνουμε όρθιοι όλοι μας. Και να μαζευόμαστε κάθε Δευτέρα βράδυ να συζητούμε αφανάτιστα, απροσχημάτιστα κι όσο γίνεται πιο αμερόληπτα εκείνα που μας απασχολούν.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Γ. Πρετεντέρης είπε την Όλγα Τρέμη… ροκού; Δείτε την αντίδρασή της!

Ποιος παρουσιαστής- δημοσιογράφος εμφανίστηκε έτσι στην παραλία;