Πολυτεχνείο: Επέτειος… αλλιώς φέτος – Τι λένε στην κυβέρνηση για τη στάση της αντιπολίτευσης

Πολυτεχνείο

Μια διαφορετική επέτειος του Πολυτεχνείου αυτή τη χρονιά, με απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Προβληματισμός στην κυβέρνηση από το κείμενο υπογραφών του ΚΚΕ στο οποίο “μπήκαν” ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25.

Χωρίς συγκεντρώσεις και πορείες, με λιτό και συμβολικό τρόπο, θα τιμηθεί σήμερα η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις υπαγορεύεται ασφαλώς από τους λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο, με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη συζήτηση που γίνεται για το φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.

Οι αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δημιουργούν πάντως προβληματισμό και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά με την πρότασή του για από κοινού πρωτοβουλία τιμής των πολιτικών αρχηγών με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το newsit.gr εξέφραζαν πάντως την πεποίθηση πως, παρά το «όχι» της αντιπολίτευσης στην πρόταση του πρωθυπουργού, θα επικρατήσει έστω και στο τέλος η λογική και δεν θα οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις.

Προς τούτο, το κλίμα στις συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τους εκπροσώπους των κομμάτων δεν ήταν αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί η νομιμότητα. Άρα, θα διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων, η οποία, μάλιστα, κρίθηκε σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους από το ΣτΕ, με το Ανώτατο Ακυρωτικό να απορρίπτει την προσφυγή Βαρουφάκη, ενώ την ίδια εκτίμηση εξέφρασαν αρκετοί επιφανείς νομικοί και συνταγματολόγοι.

Έτοιμη να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο η Αστυνομία

Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι η Αστυνομία μπορεί να εφαρμόσει κανονικά το επιχειρησιακό της σχέδιο για την αποτροπή συγκεντρώσεων ή πορειών με κάθε τρόπο, δίχως πάντως πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να είναι πως θα συλληφθούν βουλευτές ή θα υπάρξουν ανάλογες εντάσεις. «Ούτε φοβόμαστε ούτε επιθυμούμε εντάσεις ή επεισόδια», έλεγαν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι ο κόσμος δεν συγκινείται και παρακολουθεί πλέον αδιάφορος την όξυνση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά διαρκώς για «χούντα» και να μην τον πιστεύει πια κανείς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα ίδια στελέχη επικαλούνται και στοιχεία δημοσκοπήσεων που έχουν περιέλθει σε γνώση του Μαξίμου και δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται κατά του «παραδοσιακού» εορτασμού του Πολυτεχνείου λόγω της ανάγκης για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού, προκειμένου να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού. «Είναι αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών», καταλήγουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: newsit.gr