Πόλεμος στούντιο – σκηνοθετών για το κατέβασμα των ταινιών στο διαδίκτυο

Διαβάστε: Μεγάλοι σκηνοθέτες εναντίον μεγάλων εταιρειών παραγωγής

Οι σκηνοθέτες, βαριά χαρτιά της κινηµατογραφικής βιοµηχανίας -ανάµεσά τους οι Τζέιµς Κάµερον, Πίτερ Τζάκσον και Ρόµπερτ Ζεµέκις- διαµαρτύρονται για την απόφαση των Sony Pictures Entertainment, Fox, Universal και Warner Bros, να επιτρέψουν το κατέβασµα ταινιών επί πληρωµή µέσω Ιντερνετ, ενώ οι ταινίες παίζονται ακόµη στις κινηµατογραφικές αίθουσες.

Υποστηρίζουν δε ότι η ενέργεια αυτή θα προκαλέσει µείωση εισιτηρίων και πλήγµα στις κινηµατογραφικές παραγωγές.

Σύµφωνα µε το ισχύον καθεστώς, οι κινηµατογράφοι έχουν την αποκλειστική διάθεση των ταινιών για µια περίοδο 120 ηµερών.

Οι σκηνοθέτες συµµερίζονται τον φόβο που εκφράζουν οι αιθουσάρχες, ότι δηλαδή η δυνατότητα να κατεβάσει κάποιος µια ταινία από το Ιντερνετ όταν εκείνη προβάλλεται ακόµη στους κινηµατογράφους εκτός από την πτώση των εισιτηρίων, συµβάλλει και στην έξαρση της διαδικτυακής πειρατείας.

Αλλη οπτική έχουν κινηµατογραφικοί παράγοντες στη Βρετανία. Πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή των στούντιο εξασφαλίζει περισσότερη νοµιµότητα στο Ιντερνετ. Και προτάσσουν ως επιχείρηµα την αύξηση που καταγράφηκε στο νόµιµο κατέβασµα ταινιών κατά την περσινή χρονιά. Τα έσοδα από τα εισιτήρια έφτασαν τα 86,8 εκατ. ευρώ το 2010, όταν το 2009 ήταν µόλις 39 εκατ. ευρώ. Κάνουν δε λόγο για φθηνότερη διασκέδαση. «Για έναν οικογενειάρχη που το σινεµά είναι µικρή πολυτέλεια δεν θα κοστίζει πια 100 ευρώ, όσο δηλαδή τα εισιτήρια και η αµοιβή µπέιµπι σίτερ, αλλά 27 ευρώ µόνον όσο η χρέωση του VOD», έλεγε ο βρετανός παραγωγός Στίβεν Μαργκόλις.

Πηγη:Τα Νέα