Ποδόσφαιρο – ΜΜΕ: Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που …άναψαν φωτιές στα κανάλια

Βίντεο: Πως παρουσίασαν τα γεγονότα γύρω από το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού

Αποκορύφωμα η χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟ έξω από την κρατική ΕΡΤ που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στους εντός έδρας αγώνες στο πρωτάθλημα και η παραίτηση από το ΔΣ του ΣΚΑΙ του Γιάννη Βρέντζου, στενού συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο ιδιοκτήτης των Πειραιωτών, ως γνωστόν, είναι και μέτοχος κατά περίπου 20% και στον ΣΚΑΙ. Η δυσαρέσκεια προκλήθηκε από τον τρόπο που παρουσίασε το δελτίο του σταθμού τα γεγονότα που συνέβησαν στο φαληρικό στάδιο, σχολιασμοί τύπου: όργιο διαιτησίας και αλλοίωση αποτελέσματος εις βάρος του Παναθηναϊκού. Μάλιστα στο δελτίο παρενέβη και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Παναγόπουλος -ο πρώην της ΕΡΤ- ο οποίος μίλησε για στημένα παιχνίδια και χαρακτήρησε αυτό που έγινε σήμερα.

Ο τρόπος πάντως που παρουσίασαν τα κανάλια όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου, ανέδειξε για μια ακόμα φορά στον υποψιασμένο τηλεθεατή, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που «ενώνουν» κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

Το Star για παράδειγμα πήρε χωρίς προσχήματα την επίσημη θέση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το Mega στο κεντρικό δελτίο της Κυριακής ήταν από τις σπάνιες φορές που διάλεξε να κάνει αθλητικό θέμα ως δεύτερη είδηση, παρουσίασε τα γεγονότα φιλοπαναθηναϊκά, αλλά κρατώντας αποστάσεις από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ουδετερότητα κράτησε ο «γερμανικών συμφερόντων» Alpha, όπως και ο ΑΝΤ1, ο οποίος στον on του παρουσιαστή προέταξε το γεγονός οτι οι παίκτες του Ολυμπιακού γιόρτασαν στα μπουζούκια τη νίκη τους. Δείγμα της αμηχανίας και της μη διάθεσης να πα΄ρουν θέση στα γεγονότα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι μεγαλομέτοχος του Star είναι η οικογένεια βαρδινογιάννη η οποία κατέχει σεβαστό ποσοστό της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. (δηλαδή στο MEGA), ενώ στο MEGA εμμέσως συμμετέχει και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ο τελευταίος αφενώς συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό σχήμα του Ολυμπιακού κατά 10% και αφετέρου μέσω χρηματιστηρίου, έχει στην κατοχή του ένα περίπου ιδίου ύψους ποσοστό των μετοχών της ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε., η οποία κατέχει την πλειοψηφία στο MEGA.

Ειδικότερα, για τα όσα αφορούν στην ΕΡΤ και τον ΣΚΑΙ, αντιγράφουμε το ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ:

«Την Κυριακή το βράδυ τουλάχιστον 1.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν έξω από το ραδιομεγάρο της Αγίας Παρασκευής, διαμαρτυρόμενοι για τη μετάδοση της ΕΡΤ και τα πλάνα που πρόβαλε η «Αθλητική Κυριακή» και το βίντεο με τις επίμαχες φάσεις του ντέρμπι , με τα σχόλια που έκαναν οι δημοσιογράφοι που περιέγραφαν την εικόνα χωρίς να τοποθετηθούν για το επίμαχο γκολ Κ. Κατσουράνη που ακυρώθηκε και το γκολ του Τζιμπούρ.

Από την κρίση αυτή δεν έμεινε εκτός και ο όμιλος ΣΚΑΙ. Ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Χρήστος Παναγόπουλος, με παρέμβασή τους στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ανέφερε ότι «το ποδόσφαιρο είναι μια γιορτή και αν τα πάντα είναι στημένα» ενώ συνέχισε σημειώνοντας πως «είναι ντροπή αυτό που έγινε σήμερα». Προηγήθηκαν αναφορές από τον αθλητικό συντάκτη του σταθμού που έκανε λόγο για «όργιο διαιτησίας» και  για «αλλοίωση αποτελέσματος» ενώ η απορία ήταν διάχυτη αναφορικά με τη θέση που τήρησε το κανάλι προς τον Ολυμπιακό παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της κόκκινης ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, διατηρεί το 20% του ομίλου και είναι συνέταιρος με τον Γ.Αλαφούζο.

Παράλληλα την παραίτησή του από το Δ.Σ. του ΣΚΑΙ, υπέβαλε ο Γιάννης Βρέντζος, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως απάντηση στην κριτική που άσκησε ο ΣΚΑΙ στο κεντρικό του δελτίο για το ντέρμπι Ολυμπιακού -Παναθηναϊκού».

Δείτε πως σχολιάστηκε το ντέρμπι στα ΜΜΕ: