Πέτρος Τατσόπουλος για Κιβωτό του Κόσμου: «Σε ποιον θα κάνω καταγγελία; Στον θύτη μου;»

Πέτρος Τατσόπουλος

"Όσο η δομή είναι στεγανή, δεν μπορεί κανένας απ' έξω να δει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί μέσα. Η στεγανότητα πρέπει να σπάσει" δηλώνει ο Πέτρος Τατσόπουλος

Καλεσμένος στην εκπομπή «Οι Δεκατιανοί» βρέθηκε νωρίτερα ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός μίλησε στους Γιάννη Πιτταρά και Γιώργο Γρηγοριάδη για την εμπειρία του ως κοινωνικός λειτουργός σε ίδρυμα αρρένων, ενώ αναφέρθηκε και στη δική του περίπτωση, όταν πέρασε περίπου 4 χρόνια στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

«Εγώ ήμουν μόνο στα πρώτα 3-4 χρόνια της ζωής μου σε ίδρυμα, οπότε δεν έχω αναμνήσεις. Οι αδερφές μου όμως έμειναν 12 χρόνια, από τα 6 ως τα 18 τους και φυσικά καθορίστηκαν από αυτό που λέμε ιδρυματισμός. Συμπληρωματικά είχα και την εμπειρία ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός να δουλέψω στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων στον Κορυδαλλό και από εκεί είχα εμπειρίες των παιδιών που μου έλεγαν τι συνέβαινε όταν φεύγαμε οι κοινωνικοί λειτουργοί, δηλαδή από το απόγευμα και τις νυχτερινές ώρες» δηλώνει ο Πέτρος Τατσόπουλος.

«Οι τοίχοι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν τι συμβαίνει, δεν έχουν μάτια να δούνε τι συμβαίνει μέσα στα ιδρύματα. Ακόμα κι αν είχαν αυτιά και μάτια, δεν έχουν γλώσσα για να μας το πουν. Τα εμπόδια που πρέπει να προσπεράσει ένα παιδί για να φτάσει να ακουστεί η φωνή του έξω από το ίδρυμα είναι τεράστια και τα περισσότερα παιδιά δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο συγγραφέας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που λένε ότι η κακοποίηση ανηλίκων στα ιδρύματα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% των περιπτώσεων.

«Όσο η δομή είναι στεγανή, δεν μπορεί κανένας απ’ έξω να δει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί μέσα. Η στεγανότητα πρέπει να σπάσει. Το ότι αντικαταστάθηκε το ΔΣ ήταν ένα τεράστιο βήμα για να ανοίξουν τα στόματα. Στον θύτη μου θα πάω και θα κάνω την καταγγελία μου; Ή σε αυτόν που διόρισε ο θύτης μου;» καταγγέλλει ο Πέτρος Τατσόπουλος.