Πάνος Κοκκινόπουλος: «Θα έπαιρνα τον Σεφερλή στην 10η Εντολή»

«Όντως, συνάντησα τον Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1974 στο Φεστιβάλ των Καννών και έχω και μια φωτογραφία μαζί του».

O σκηνοθέτης της «10ης Εντολής», Πάνος Κοκκινόπουλος, μιλάει για όλα στον Οδυσσέα Μητσόπουλο και την εφημερίδα Αγορά.

Υπήρξατε από τους πρώτους σκηνοθέτες που έθιξαν θέματα όπως τα ναρκωτικά και η ομοφυλοφιλία. Πιστεύετε ότι ο Έλληνας τηλεθεατής είναι συντηρητικός;

Φοράμε φερεντζέ, ούτως ή άλλως δεν ζούμε σε κοσμικό κράτος αλλά σε μια θεοκρατική κοινωνία. Αν δούμε την σχέση Εκκλησίας και κράτους θα καταλάβουμε. Για παράδειγμα το πρώτο επεισόδιο φέτος είχε να κάνει με το trafficking, ένα φαινόμενο της εποχής μας το οποίο οι Έλληνες κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Κάνουν ότι δεν το ξέρουν, ενώ πηγαίνουν οι ίδιοι με αυτές τις γυναίκες.

Η παιδοφιλία είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει πάει μεγάλες διαστάσεις. Θα την εντάξετε στις ιστορίες σας;

Όχι γιατί πραγματικά εγώ δεν μπορώ να ασχοληθώ με οτιδήποτε έχει να κάνει με παιδιά. Φρικάρω και μόνο με την ιδέα της παιδοφιλίας, είναι κάτι με το οποίο δεν θα ασχοληθώ ποτέ. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στους παιδόφιλους.
 
Ισχύει ότι είχατε γνωρίσει από κοντά τον Άλφρεντ Χίτσκοκ;

Όντως, τον συνάντησα το 1974 στο Φεστιβάλ των Καννών και έχω και μια φωτογραφία μαζί του. Για μένα είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος που υπήρξε ποτέ στον κινηματογράφο. Για παράδειγμα, στο «Ψυχώ» δεν θα δεις πουθενά το μαχαίρι να μπαίνει σε ένα σώμα. Κι όμως ο φόβος είναι απόλυτος.

Τι είπατε σε εκείνη τη συνάντηση μαζί του;

Απλά τον χαιρέτισα γιατί βρεθήκαμε στην συνάντηση Τύπου της νέας του ταινίας. Ήταν το «Frenzy», το όνομα του οποίου δανείστηκα για να βαφτίσω την εταιρία παραγωγής που έχουμε. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τον πλησιάσεις, αλλά αυτός ο άνθρωπος ήταν το κάτι άλλο.

Στον Μάρκο Σεφερλή θα δίνατε έναν ρόλο στην «10η Εντολή»;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Πιθανώς ο άνθρωπος να έχει ικανότητες που εγώ δεν έχω δει. Θα έπαιρνα τον Σεφερλή στην
«10η Εντολή», γιατί όχι; Αν κι εγώ δεν είμαι υπέρ των ηθοποιών που είναι σελέμπριτι. Προτιμώ να πάρω έναν ηθοποιό που παλεύει με 800 ευρώ το μήνα και να χτυπηθούμε στις πρόβες.

Τα δημοσιεύματα και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν για την ερωτική σας ζωή σας ενοχλούν;

Δεν με ενοχλούν, γιατί ο καθένας κάνει τη δουλειά του κι εγώ τη δική μου. Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι κανένας σταρ για να ενδιαφέρει η προσωπική μου ζωή. Είμαι ένας σκηνοθέτης πίσω από την κάμερα.