«Οικονομικά βρίσκομαι στο μηδέν»

Πασίγνωστος ηθοποιός εξομολογείται...

Ενώ σου φαίνεται ότι είναι ο τύπος του «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει», είναι πιο μεθοδικός, αγχωτικός και προγραμματισμένος και από υπουργό Οικονομικών, άσχετα αν μισεί τους πολιτικούς. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μιλάει στον Άρη Βασιλειάδη για το περιοδικό PEOPLE και δεν διαστάζει να αποκαλύψει ότι οικονομικά βρίσκεται στο μηδέν.

Νιώθετε λίγο αποκομμένοι από την πραγματικότητα;

Ζούμε τη σκληρή καθημερινότητα και η τέχνη είναι ο αντίποδας σε οποιαδήποτε κρίση. Δεν μπορώ να πω ότι η οικονομική κατάσταση δεν με αγγίζει. Χρωστάω στις τράπεζες, έχω δάνεια για χρέη παραστάσεων, αλλά η κρίση δεν μας αποξένωσε. Αντιθέτως, μας συσπείρωσε απέναντι σε όλη αυτή τη χυδαία οικονομική πολιτική.

Γιατί είναι χυδαία;

Επειδή όλοι οι πολιτικοί είναι προδότες, βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία, είναι πιόνια και ψυχροί δολοφόνοι. Δεν δέχομαι ότι η κρίση είναι η πραγματική ζωή και απεχθάνομαι οτιδήποτε έχει να κάνει με τους πολιτικούς. Γι’ αυτό λατρεύω τους καλλιτέχνες, που ο συναισθηματικός τους κόσμος είναι πλούσιος.

Αρκετοί καλλιτέχνες, πάντως, έχουν πολιτευτεί.

Ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει, απλώς δεν με αφορά. Εγώ δεν θα μπορούσα να μπω σε αυτή τη λογική. Θα ένιωθα παροπλισμένος. Άλλωστε, ο μηχανισμός του συστήματος είναι πολύ ισχυρός και δεν μπορείς να πεις ότι θα αλλάξεις τα πράγματα. Δύο φορές έχω δεχτεί προτάσεις, τη μια από συντηρητικό κόμμα και την άλλη από εντελώς ανατρεπτικό και τις απέρριψα αμέσως.

Έχει τύχει να πας στο θέατρο και να σκεφτείς «τι κάνω τώρα, εδώ ο κόσμος χάνεται»;

Αν σκεφτώ κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι υποκύπτω στη μιζέρια της εποχής. Το θέατρο είναι μαγεία. Στη σκηνή απογειώνομαι, ζω μια άλλη πραγματικότητα που είναι συναρπαστική. Αξίζει να σταματήσουμε μια παράδοση αιώνων επειδή κάποιοι θέλουν μέσω του χρήματος να μας καταδικάσουν; Ξέρω ότι ο γείτονας ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει, αλλά δεν καταθέτω τα όπλα. Πρέπει να βάλουμε ως στόχο την ανύψωση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, να μην αφήσουμε να μας συμπαρασύρουν στον πάτο.

Μετά από τόσες επιτυχίες, οικονομικά σε ποιο σημείο βρίσκεσαι;

Στο μηδέν. Γιατί την ανάκαμψη, το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών την πληρώνω, όπως όλοι μας, από την τσέπη μου. Αν ζούσα σε άλλη χώρα, με τα μισά που έχω κάνει, θα ζούσα άνετα. Δεν καταλαβαίνω γιατί την υποτιθέμενη χρεοκοπία πρέπει να τη χρεωθώ εγώ. Όταν είχα κάποιες θεατρικές αποτυχίες, πούλησα δύο σπίτια μου, δεν τις φόρτωσα σε άλλους.