Οι ταινίες που «κακοποίησαν» τους νόμους της φυσικής

Διαβάστε: Οι επιστήμονες ψήφισαν τις χειρότερες ταινίες "επιστημονικής" φαντασίας

Ένα κατάλογο με υπερπαραγωγές του Hollywood οι οποίες παραβιάζουν βασικές αρχές της φυσικής, έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες της NASA. Όπως γράφει ο Άκης Γαλγαδάς για το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», πολλές επιστημονικές ιδέες έχουν «κακοποιηθεί», επειδή έτσι βόλευε τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό, ιδιαίτερα σε σενάρια με καταστροφές επάνω στη Γη και προφητείες για το τέλος του κόσμου, που σπέρνουν τον πανικό στους θεατές.

Οι επτά χειρότερες ταινίες, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι:

1. 2012 – 2009
2. Ο πυρήνας – 2003
3. Αρμαγεδδών – 1998
4. Το ηφαίστειο – 1997
5. Αλυσιδωτή αντίδραση – 1996
6. Η 6η ημέρα – 2000
7. Τι στο …μπιπ ξέρουμε; – 2004

Για τα λάθη του «2012», αναφέρεται χαρακτηριστικά: Αυτοκίνητα πέφτουν από αεροπλάνο και αντί να ακολουθούν την ίδια πορεία με το αεροπλάνο, αφού ως εκείνη τη στιγμή είχαν την ίδια ταχύτητα με αυτό, εκτοξεύονται προς τα πίσω. Τα νετρίνα που έρχονται από τον Ηλιο είναι αδρανή σωμάτια, γι΄ αυτό άλλωστε και διανύουν ανέπαφα τόσο μακρινές αποστάσεις και παρουσιάζονται σε τρεις μορφές, αλλά δεν «μεταλλάσσονται» σε άλλα σωματίδια όπως γίνεται στην ταινία. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στις εκρήξεις των ηφαιστείων είναι κοντά στους 1.000 βαθμούς Κελσίου και τα προϊόντα της έκρηξης είναι τόσο γρήγορα (500 χλμ. την ώρα) και θερμά που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν να περνούν ανέπαφα από μέσα αεροπλάνα και άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα το τσουνάμι δεν πνίγει τους ανθρώπους όπως δείχνει η ταινία, διότι μπροστά του «τρέχει» ένα αέριο ωστικό κύμα που παρασύρει και διαλύει πρώτο ό,τι βρει μπροστά του.

Για την ταινία «Ο Πυρήνας», γράφει το «ΒΗΜΑ»: Εκεί μια ομάδα γενναίων επιστημόνων κατεβαίνει στα έγκατα της Γης για να βάλει πυρηνικές βόμβες που η έκρηξή τους θα ενεργοποιήσει και πάλι τον κάπως αδρανοποιημένο και σε υγρή κατάσταση πυρήνα διότι η Γη κινδυνεύει να χάσει την ηλεκτρομαγνητική προστασία απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες που απειλούν να μας… ψήσουν. Κατεβαίνουν και κατορθώνουν να βάλουν βόμβες και στη Φυσική που ξέρουμε. Μετά τα 700 χιλιόμετρα βάθος δεν μπορούν να υπάρξουν επικοινωνίες όπως τις δείχνουν στην ταινία, αλλά φαίνεται ότι έχουν μιαν άλλη αντίληψη για τα κύματα, αφού σε διάλεξη ένας «επιστήμονας» αναφέρει ότι, μπαίνοντας σε πυκνότερο μέσο τα κύματα, αυξάνεται το μήκος τους και μειώνεται η συχνότητά τους. Στην πραγματικότητα η συχνότητα μένει σταθερή και αλλάζουν μήκος κύματος και ταχύτητα. Η πίεση, εκεί που κατεβαίνουν, δεν θα επέτρεπε να είναι με εύκαμπτες στολές αλλά το πιο τερατώδες που διαπράττει το σενάριο είναι εκεί που βάζουν τις ράβδους άνθρακα δίπλα σε μια ατομική βόμβα για να την κάνουν να… εκραγεί, κάτι που δεν μπορεί ποτέ να συμβεί.

Ο «Αρμαγεδδών» έχει πολλά λάθη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σε έναν πλανήτη χωρίς οξυγόνο τα θραύσματα της σύγκρουσης καίγονται με φλόγες, τα διαστημικά σκάφη εγκαταλείπουν τον χωρίς ατμόσφαιρα αστεροειδή οριζόντια σαν να ήταν αεροπλάνα που φεύγουν με τη βοήθεια του αέρα, ενώ όταν σου σκίζονται τα γάντια σε-260 βαθμούς Κελσίου απλά χάνεις τα δάχτυλά σου.

Οσο για το «Ηφαίστειο», βγαίνει λάβα από το βάραθρο San Αndreas ενώ γεωλογικά αυτό δεν στέκει, ελικόπτερα πετούν μέσα στις στάχτες χωρίς να παθαίνουν κάτι οι μηχανές τους, μαζί με τα φώτα του δικτύου σβήνουν και τα φώτα των αυτοκινήτων, αντί δράμα κωμωδία σκέτη…

Ο δεύτερος κατάλογος της ΝΑSΑ περιλαμβάνει τις επτά περισσότερο «αξιόπιστες» ταινίες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν έχουν λάθη, παραλήψεις και υπερβολές:

1. Γκάτακα – 1997
2. Επαφή – 1997
3. Metropolis – 1927
4. Την ημέρα που σταμάτησε η Γη – 2008
5. Γυναίκα στο φεγγάρι – 1929
6. Από έναν άλλον κόσμο – 1951
7. Jurassic Park – 1993

Πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ