Οι μοναδικές συνταγές της Μαρία «Από την πόλη…έρχονται»!

Μας δίνει πολλές ιστορικές πληροφορίες για τα Τείχη και τους αυτοκράτορες που ασχολήθηκαν με την κατασκευή και την επισκευή τους με το πέρασμα του χρόνου και ξεκινά τη βόλτα από την γειτονιά που ονομάζεται Λότζα και σήμερα είναι η γειτονιά των τσιγγάνων.

Εκεί, απέναντι από τα Τείχη, υπό τη συνοδεία τσιγγάνικης μουσικής, μαγειρεύει αρνί κυδωνάτο.  Συνεχίζει στην περιοχή Ξυλόπορτα, κοντά στο παλάτι των Βλαχερνών και επισκέπτεται τον Άι Δημήτρη Ξυλόπορτας μια παλιά Βυζαντινή εκκλησία, όπου σήμερα εκκλησιάζονται 3 άτομα το μήνα.

Στη συνέχεια επισκέπτεται την εκκλησία των Βλαχερνών, εκεί όπου λουζόντουσαν οι αυτοκράτορες. Η εκκλησία είναι γνωστή για το εικόνισμα της Παναγίας που προστάτευε την Πόλη. Η Μαρία μάς δίνει σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για την Παναγία των Βλαχερνών αλλά και για τα ανάκτορα των Βλαχερνών όπου η αυτοκρατορική οικογένεια ζούσε με χλιδή.

Σειρά στην περιήγηση της Μαρίας έχει το Παλάτι του Πορφυρογέννητου, το Τεκφούρ Σαράι, το οποίο αποτελεί το τελευταίο χρονολογικά ανάκτορο της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης που έχει διασωθεί και που πραγματοποιούνταν οι τοκετοί των αυτοκρατορισσών του Βυζαντίου. Απέναντι από το Τεκφούρ Σαράι, η Μαρία μαγειρεύει παλαμίδα γιαχνί.

Στη συνέχεια επισκέπτεται τη Μονή της Χώρας, ή Kariye Camii, το πιο σημαντικό Βυζαντινό μουσείο της περιοχής αυτής και μας μιλά για την ιστορία του. Λίγο πιο κάτω από τη Μονή, η Μαρία βρίσκει ένα συνοικιακό κουλουρτζίδικο, πλάθει κουλούρια και μας κερνά μαλεμπί με μαστίχα.

Συνεχίζει τη βόλτα της στα τείχη κατηφορίζοντας προς την Πύλη της Αδριανούπολης, το Εντιρνέ Καπού. Μας μιλά για την ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα της συγκεκριμένης Πύλης και της γύρω περιοχής μια και, σύμφωνα με την παράδοση, από αυτήν μπήκε ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη. Επισκέπτεται επίσης το τζαμί της Μιχριμάχ, της κόρης του Σουλεϊμάν και της Χουρέμ, ενώ μας δίνει ιστορικές πληροφορίες και για την ίδια τη Μιχριμάχ Σουλτάν.
Μέσα στα Τείχη η Μαρία φτιάχνει σύκα γεμιστά και μαρμελάδα σύκο.

Συνεχίζει νοτιότερα στα χερσαία τείχη, στη Silivirik Kapi, την Πύλη της Πηγής ή Πύλη της Σηλυβρίας, που πήρε το όνομά της από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή και που σχεδόν κάθε Κυριακή γίνεται λειτουργία στα ελληνικά κι έτσι ολοκληρώνεται η βόλτα στα χερσαία τείχη.

Παρουσίαση: Μαρία Εκμεκτσίογλου
Αρχισυντάκτης: Στέλλα Παναγιωτοπούλου
Σκηνοθέτης: Κώστας Βαρελίδης

Από την Πόλη Έρχομαι
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 18:50