Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιστρέφει με τους «Πρωταγωνιστές» πέρα από τις βεβαιότητες

Σταύρος Θεοδωράκης

Οι «Πρωταγωνιστές» επιστρέφουν με ιστορίες που μας ωθούν να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Πρωταγωνιστές πέρα από τις βεβαιότητες. Οι κοινωνίες και οι άνθρωποι πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε «μήπως δεν είναι έτσι;» Και οι «Πρωταγωνιστές» είναι ξανά εδώ με τολμηρές εξομολογήσεις και ωφέλιμες αμφιβολίες για τα όσα ζούμε.

Ένα προσωπικό σημείωμα του Σταύρου Θεοδωράκη στην έναρξη του 2ου κύκλου: Καλησπέρα – καλησπέρα. Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αλλιώς κι ας ξέρω ότι κάποιοι θα διαβάσετε αυτό το σημείωμα το πρωί ή αργά το βράδυ. Αλλά εγώ, γι’ αυτό το «καλησπέρα καλησπέρα», έδωσα μια μικρή μάχη πριν από πολλά πολλά χρόνια.

«Έκανες λάθος» μου φώναξαν τότε οι συνεργάτες μου. «Είπες δυο φορές τη λέξη καλησπέρα». Τους εξήγησα ότι δεν ήταν λάθος αλλά ήταν μια προσπάθεια να διαφοροποιηθώ από τα κουστουμάτα «Καλησπέρα σας» αλλά και τα οικεία δήθεν «γεια σας».

Βέβαια η διαφοροποίηση των «Πρωταγωνιστών» ήταν άλλη. Ανέδειξαν την αξία της καθαρής διήγησης δίνοντας τον λόγο σε ανθρώπους που άξιζαν να ακουστούν. Δεν ήταν όλοι «θετικοί ήρωες» αλλά η δημοσιογραφία έχει ανάγκη όλες τις φωνές. Ακόμη και από τις παραφωνίες. Πώς λέγαμε παλιότερα «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν;», κάπως έτσι. Αρκεί να θέτεις τα σωστά ερωτήματα.

Και αυτή την νέα δύσκολη και παράξενη εποχή οι «Πρωταγωνιστές» θα συνεχίσουν να προβάλλουν πρόσωπα και ιστορίες που ξαφνιάζουν. Γιατί οι κοινωνίες και οι άνθρωποι πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε «μήπως δεν είναι έτσι;». Τολμηρές εξομολογήσεις λοιπόν και ωφέλιμες αμφιβολίες για τα όσα ζούμε, είναι αυτό που σας υποσχόμαστε και για αυτόν τον 2ο κύκλο των «Πρωταγωνιστών» στον ALPHA.