Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μιλάει για τον κορονοϊό και τις αντιδράσεις των Ελλήνων

Μιχάλης Κεφαλογιάννης

"Ο χρόνος είναι καθοριστικός κριτής και αυτό το ξέρουν καλά οι επιδημιολόγοι..."

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο περιοδικό 7 Μέρες Tv και την δημοσιογράφο Νιόβη Καραπιπέρη. Ο παρουσιαστής του «Οδηγού καλής ζωής» και γνώστης του ιατρικού ρεπορτάζ μίλησε, μέσα σε όλα, για την περίοδο που διανύουμε με την επιδημία του κορονοϊού σε πρώτο πλάνο!

Ειδικά φέτος η υγεία βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα, μία με την εξάπλωση του Η1Ν1 και πλέον με τον κορονοϊό. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος των ΜΜΕ σε τέτοιες περιπτώσεις;

Ο ρόλος τους εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι αυστηρά ενημερωτικός. Να μένουν στις επισημάνσεις των ειδικών, να καταγράφουν τα δεδομένα και να τοποθετούν το θέμα στην πραγματική τους διάσταση, χωρίς διάθεση πανικού και δημιουργία ανησυχίας, ιδίως όταν δεν υπάρχουν δεδομένα που να την δικαιολογούν. Χρόνια στο ιατρικό ρεπορτάζ έχω μάθει να αντιμετωπίζω αυτά τα ζητήματα με μεγάλη ψυχραιμία. Το ίδιο εκτιμώ ότι πρέπει να κάνει και ο κόσμος.

Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει θορυβηθεί από την επιδημία του κορονοϊού ή βλέπετε ότι δεν μας έχει αγγίξει ακόμη;

Υπάρχει κάποια ανησυχία, αν και πιστεύω ότι η πιο σωστή λέξη είναι προβληματισμός. Λογικό, καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε κάτι εντελώς καινούργιο, για το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα. Κανείς δεν μπορεί να πει πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία, ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονες. Μπορεί τον Μάιο να μη μιλάει κανείς γι’ αυτό, μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα πανδημίας. Ο χρόνος είναι καθοριστικός κριτής και αυτό το ξέρουν καλά οι επιδημιολόγοι. Πρόκειται για ένα ιό που μεταδίδεται εύκολα, αλλά έχει ήδη αρχίσει να μελετάται εντατικά. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούμε με προσοχή τους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα.

Ο κόσμος στο δρόμο σάς ζητάει συμβουλές;

Όχι μόνο μου ζητάει συμβουλές αλλά μου κάνει και παρατηρήσεις, ιδίως, στο σούπερ μάρκετ. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, δέχομαι κριτική για προϊόντα που αγοράζω. Το ίδιο έχει συμβεί και σε εστιατόρια για αυτά που παραγγέλνω. Όλα αυτά τα αντιμετωπίζω με χιούμορ και συνήθως ο διάλογος που ακολουθεί είναι εποικοδομητικός. Συμβουλές αποφεύγω να δίνω, καθώς δεν είμαι ειδικός και δεν θα μπορούσα να μπω στη θέση αυτή. Θα ήταν ανεύθυνο από τη μεριά μου.