Ο Γιώργος Αυγερόπουλος μιλάει για την «Agora»

Πως γεννήθηκε η ιδέα της ταινίας;

Για την ταινία-ντοκιμαντέρ «Agora» μίλησε ο Γιώργος Αυγερόπουλος στο περιοδικό «Τηλεθεατής». Ο γνωστός δημοσιογράφος αποκάλυψε, μάλιστα, πως η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε από τον… Γιώργο Παπανδρέου.

Η ιδέα της ταινίας πως γεννήθηκε;

Στις 23 Απριλίου 2010. Όταν είδαμε όλοι τον Γιώργο Παπανδρέου με τη μοβ γραβάτα από το Καστελόριζο να απευθύνει έκκληση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να εξηγεί ότι για τους Έλληνες αρχίζει μια οδύσσεια.

Το «Agora» είναι μια στάση διαμαρτυρίας σας;

Η δική μου αντίδραση απέναντι στην αδικία, που έγινε συνώνυμο της καθημερινότητας των Ελλήνων. Μέσα από την ταινία προσπαθούσα να δώσω φωνή σε όσους δεν μπορούν να ακουστούν. Είχα υποχρέωση να το κάνω αφενός στον εαυτό μου και αφετέρου στους συμπατριώτες μου.

Παρακαταθήκη και στο παιδί σας;

Φυσικά, γιατί δεν πρέπει να δεχθούμε σαν συνθήκη ότι θα πηγαίνουμε στη δουλειά μας και θα βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους πεταμένους. Πλέον υπάρχουν περισσότεροι ναυαγοί παρά ναυτικοί.

Είναι ένα πολύ σκληρό έργο για τους Έλληνες;

Όλοι μας με κάποιο τρόπο βλέπουμε τον εαυτό μας. Θυμόμαστε πράγματα που τα είχαμε ξεχάσει και πως αντιδράσαμε στις ανάλογες στιγμές. Είναι σκληρό γιατί τους ξύνει τη μνήμη, θυμίζοντας πράγματα που δεν πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν.