Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Live News – «Οι επιχορηγήσεις δεν μετράνε στο χρέος»

Χρήστος Σταϊκούρας

Στην εκπομπή Live News του Mega και στο Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με το πακέτο βοήθειας που αποφάσισε χθες η Κομισιόν.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως τα χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν επιβαρύνουν το χρέος των χωρών.

«Οι επιχορηγήσεις δεν μετράνε στο χρέος, άρα έχουν ιδιαίτερη αξία για χώρες με υψηλότερο χρέος όπως είναι η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή την στιγμή γίνονται συζητήσεις, έτσι ώστε οι εκταμιεύσεις από το πακέτο βοήθειας να ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των επιχειρήσεων και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο άλλες, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο.

«Απλώνουμε ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε να τις βοηθήσουμε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της εστίασης, όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η μείωση του ΦΠΑ στο 13%.

«Για πρώτη φορά το κράτος βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Δε σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει όλα τα προβλήματα».

Αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χαρακτήρισε «φιλόδοξο, δίκαιο, ρεαλιστικό και απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις πιεστικές ανάγκες που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ από το πακέτο, με την εκταμίευση των χρημάτων πιθανόν να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

«Πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις για το 2021 αλλά η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν κάποιες από αυτές τις εκταμιεύσεις το 2020».

Η χώρα, μέχρι τον Οκτώβριο οφείλει να θέσει τις προτεραιότητες που έχει προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα εδράζονται σε δύο πυλώνες, με τον πρώτο να αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού, ενώ ο δεύτερος θα αφορά την ανάκαμψη της χώρας.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι μόνο μέσω προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα το ΕΣΠΑ.

«Η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες και πάνω σε αυτές θα υλοποιηθούν οι πολιτικές για το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, σύνεση και υπευθυνότητα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους ώστε η χώρα να αποκτήσει βιώσιμη ανάπτυξη».

Πηγή: newsit.gr