Ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση Λιγνάδη: «Δεν είναι καταδίκη αυτή»

Αλέξης Κούγιας

Όλα όσα εξομολογήθηκε ο Αλέξης Κούγιας στο Ενώπιος Ενωπίω.

Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου βρέθηκε ο Αλέξης Κούγιας, τη νύχτα της Κυριακής, στο πλατό της εκπομπής Ενώπιος Ενωπίω στον ΑΝΤ1. Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση του Δημήτρη Λινγάδη ο οποίος και αφέρθηκε ελεύθερος παρά την δικαστική απόφαση σε βάρος του.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχω μια δυνατότητα, που είναι αδυναμία για τους άλλους, να έχω τη δικογραφία και να μπορώ να τη διαβάσω σαν Κούγιας γιατί έχει σημασία ποιος διαβάζει τη δικογραφία. Εκεί λοιπόν όταν δω ότι ο άλλος, χωρίς να γνωρίζει τη δικογραφία και χωρίς να μπορεί να τη διαβάσει όπως την διαβάζω εγώ, χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση Πισπιρίγκου που όλοι την έχουν προκαταδικάσει όπως και χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση Λιγνάδη που καταδικάστηκε με μειοψηφία των τακτικών δικαστών «.

«Είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωρινές κρατήσεις. Ένας ανακριτής, μία ανακριτής και ένας εισαγγελέας, μία εισαγγελέας μόνο με τη δική τους άποψη βάζουν στη φυλακή κάποιον γιατί κατηγορείται για ένα σοβαρό αδίκημα. Στις αγγλοσαξωνικές χώρες, στην Ιταλία και στη Γαλλία πλέον η προσωπινή κράτηση είναι κάτι εξαιρετικό γιατί εκεί ακόμα και σε ανθρωποκτονίες – που είναι το υπέρτατο προστατευόμενο αγαθό η ανθρώπινη ζωή – οι εισαγγελείς λένε ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για κάποιον προληπτικά».

«Εδώ λοιπόν τι έγινε σε αυτή την υπόθεση που αγνοούν όλοι. Αυτό που είπε η δικαιοσύνη αρνούνται να το εφαρμόσουν αυτοί που ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα. Οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν προς τον λαό λάθος εντυπώσεις καθαρά για πρόσκαιρα πολιτικά συμφέροντα που δεν αφορούν τους ίδιους » συμπλήρωσε ο Αλέξης Κούγιας στη βραδινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1. «Δεν έχει καταδικαστεί ακόμη. Δεν είναι καταδίκη αυτή. Οι μισές υποθέσεις που μου εμπιστεύονται είναι μετά από καταδίκες σε πρώτο βαθμό».