Ντοκουμέντο με τον Λάκη Σάντα από εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού

Δείτε συνέντευξη του Λάκη Σάντα και του Μανώλη Γλέζου στον Φρέντυ Γερμανό

Η ενέργεια αποτελούσε την πρώτη μορφή αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής και είχε μεγάλη απήχηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εμπνέοντας χιλιάδες αγωνιστές της αντίστασης.

Ο ίδιος εξιστορώντας το γεγονός στον Ηλία Πετρόπουλο έλεγε:

«Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κυττούσαμε. Και τότε… το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη.

Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρομε. Να την γκρεμίσομε και να την ξεσχίσομε και να πλύνομε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ’ αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού.

Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας.
Ήταν πολύ απλό μα και πολύ Μεγάλο. Μια σημαία σήκωσε στις 25 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, μια σημαία θα κατεβάζαμε και μεις στις 31 Μαϊου 1941. Συμβολικό το πρώτο, συμβολικό και το δεύτερο. Μια φούχτα άνθρωποι τότε απειλούσαν την Πανίσχυρη Τουρκική Αυτοκρατορία.

Δυο παιδιά εμείς, θα προσβάλλαμε το φοβερό τότε Γ΄ Ράιχ. Και βάλαμε σ’ ενέργεια αμέσως το σχέδιο.»

Τα βίντεο που ακολουθούν είναι από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Πρώτη Σελίδα» το 1982, όπου οι καλεσμένοι τότε Μανόλης Γλέζος και Λάκης Σάντας μιλούν για τις ιδέες τις αντιφασιστικής ομάδας που είχαν δημιουργήσει και εξιστορούν το γεγονός της υποστολής της χιτλερικής σημαίας:

Η κηδεία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης θα γίνει δημοσία δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 5 το απόγευμα.