Νίκος Αλιάγας για τη δολοφονική επίθεση στο «Charlie Hebdo»: «Ζούμε ένα βαρύ και βαθύ πένθος»

«Όταν μπήκαν χθες και σκότωσαν στους σκιτσογράφους...»

Ο Νίκος Αλιάγας μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, για την δολοφονική επίθεση στην εφημερίδα «Charlie Hebdo», που στοίχισε την ζωή σε 12 ανθρώπους, ανάμεσα τους και 4 από τους εμβληματικότερους σκιτσογράφους της Γαλλίας.

Φανερά συντετριμμένος και προβληματισμένος ο Νίκος Αλιάγας είπε:

«Ζούμε ένα βαρύ και βαθύ πένθος. Πέρα από τις σημαίες που κυματίζουν μεσίστιες από το πρωί, έχουμε πολλά ερωτήματα για το ποιος είναι ο ρόλος της Γαλλίας αυτή την στιγμή μέσα σε αυτή την αντιξοότητα και την παράδοξη κατάσταση, όπου έχουμε βρεθεί σε εμπόλεμη ζώνη όντας στο σπίτι μας. Και δεν μιλάω μόνο για τον Τύπο και τα οπτικοακουστικά μέσα. Σήμερα πήγα στο γραφείο και δεν μπόρεσα να κάνω την σατιρική μας εκπομπή, γιατί υπάρχει πραγματικά ένα βαρύ πένθος, αλλά με στρατό, αστυνομία και τον κόσμο να αναρωτιέται και να φοβάται. Μπροστά στα σχολεία υπάρχει στρατός. Πιστέψτε με δεν το τραγικοποιώ, αλλά δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο, παρά μόνο την δεκαετία του ’90 όταν είχαμε κάποιες επιθέσεις από Αλγερινούς ισλαμιστές».

«Όταν μπήκαν χθες και σκότωσαν στους σκιτσογράφους, δεν ήταν μόνο κατά του Τύπου, ήταν κατά της Γαλλίας και του υποσυνείδητου της Γαλλίας, αυτό που είπες σχετικά με την ελευθερία, με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάτι τραγικό που έμαθα σήμερα ήταν ότι όταν μπήκαν μέσα ως οργανωμένη εκτέλεση και ζητούσαν τα ονόματα… ΄«εσύ είσαι ο τάδε;», μία σφαίρα στο κεφάλι. Δεν σκότωσαν μία κοπέλα που είχε κρυφτεί κάτω από ένα τραπέζι. Και της είπαν γαι να ζήσεις εσύ, σου δίνουμε την ευκαιρία να προσκυνήσεις τον Μωάμεθ και να φορέσεις μαντίλα γιατί αν δεν το κάνεις θα σε βρούμε αργότερα. Είμαστε σε αυτό το κλίμα, το οποίο δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος. ¨Εχουμε πρόβλημα, δεν είναι κάτι καινούριο. Υπήρχαν πάντα στα περίχωρα όπου δεν πέτυχε η ένταξη της δεύτερης και της τρίτης γενιάς  των παιδιών των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, υπήρξαν πάντοτε μεμονωμένα επεισόδια με ισλαμιστές που έκαναν προσηλυτισμό.»

«Όλα τα κόμματα στη Γαλλία θα συγκεντρωθούν σε μια πορεία αλληλεγγύης, όπως ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος, εκτός από την Λεπέν.

Για το πόσο θα επηρεαστεί η πολιτική σκηνή της Γαλλίας:

«Αναμφισβήτητα θα αναγκαστούν οι πολιτικοί να αλλάξουν ακι το επίπεδο του debate. Ο κόσμος θα ζητήσει από αυτούς περισσότερη ειλικρίνεια, να μην χάνουν τον καιρό τους γύρω από σκάνδαλα. Επίσης και να είναι ξεκάθαροι και να λενε τα πράγματα. Υπάρχει πάντοτε μια υποκριτική τάση να μην αναγνωρίζουν, γιατί είναι εύφλεκτο το θέμα των μειονοτήτων και των παιδιών που έχουν γεννηθεί εδώ αλλά δεν αισθάνονται Γάλλοι, αλλά παρ'όλ'αυτά ε΄χουν γαλλικά χαρτιά, δεν έχουν ενταχθεί και πολλές φορές «κοιτάζουν»  προς τον εξτρεμισμό μέσα από το Ισλάμ. Κανένας δεν το αποκαλεί με το όνομα του αυτό το φαινόμενο εκτός από την Λεπέν. Αυτή έκανε μία δήλωση σήμερα λες και ήταν ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σημαία της Γαλλίας πίσω που ζητούσε ενότητα και έλεγε να μην φοβούνται ακι οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας που αγαπούν την δημοκρατία και αγαπούν το γαλλικό κράτος. Υπάρχει ο κίνδυνος διχοτομίας, ο κόσμος να «σφαχτεί» γύρω από αυτό το ζήτημα. Αλλάζουν πλέον τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017»

Δείτε εδώ όλα όσα είπε στο δελτίο ειδήσεων του STAR:
//www.youtube.com/embed/VYJnAxG82E4