Νέα Υόρκη, Παρίσι, Αθήνα – Στις 360° η μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Κορονοϊός

Απόψε στις 00:00 στις 360°.

Όλοι όσοι μένουμε σπίτι, παρακολουθούμε την μάχη με τον κοροναϊό από την ασφάλεια του εγκλεισμού. Αυτή την Πέμπτη 9 Απριλίου στις 24:00 στις 360° θα μεταφερθούμε στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου με τον «αόρατο εχθρό».

Από τους κινδύνους στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και τον εθελοντισμό στο Μανχάταν, μέχρι τις υπερπλήρεις μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας, όσοι ζουν καθημερινά τον φόβο της πανδημίας και των ψυχολογικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει, αλλά και εκείνοι που νιώθουν ότι μπορούμε να την νικήσουμε, μοιράζονται τις ανησυχίες και τα βιώματά τους στις «360°» και τη Σοφία Παπαϊωάννου.

Έλληνες ομογενείς γιατροί στην Αμερική μετά από 36 ώρες βάρδιας μιλούν στην εκπομπή για τις δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, για την μοναξιά των ασθενών και στέλνουν έκκληση στην Ελλάδα που αγαπούν, να προσέχει.

«Χειρούργησα έναν άνθρωπο o οποίος ήταν θετικός στον κοροναϊό. Και όταν αφαιρείται ο σωλήνας από την τραχεία του, δημιουργείται σπρέι από κοροναϊό μέσα στο δωμάτιο. Οι χειρουργικές αίθουσες δεν είναι προετοιμασμένες, μπορούμε να αρρωστήσουμε ανά πάσα στιγμή», λέει ο Έλληνας χειρουργός στην Νέα Υόρκη Παναγιώτης Μανώλας, στην Σοφία Παπαϊωάννου.

Την ίδια στιγμή μία Ελληνίδα σεφ, ιδιοκτήτρια διάσημου εστιατορίου στο Μανχάταν μαγειρεύει δωρεάν για το νοσηλευτικό προσωπικό, τους άστεγους και τα γηροκομεία της Νέας Υόρκης. Η εκπομπή την παρακολουθεί στην εθελοντική της προσφορά έξω από τα νοσοκομεία της πόλης και στην συνάντησή της με έναν Έλληνα άστεγο.

Στη Γαλλία, τρένα και ελικόπτερα μεταφέρουν ασθενείς από τα υπερπλήρη νοσοκομεία του Παρισιού σε άλλες πόλεις, αλλά και σε γειτονικές χώρες. Ο Πωλ Ζομπέρ είναι ο άνθρωπος που παίρνει τη δύσκολη απόφαση αν ένας ασθενής με κοροναϊό θα γίνει δεκτός στη ΜΕΘ. Η σκέψη του είναι στην σύζυγό του: είναι έγκυος και ετοιμάζεται να γεννήσει, αλλά δεν θα του επιτραπεί να βρίσκεται δίπλα της, επειδή στο νοσοκομείο έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον ιό.

«Είμαστε σε πόλεμο. Βλέπουμε τον φόβο στους ανθρώπους. Αλλά και εμείς, οι γιατροί, φοβόμαστε. Είμαστε πραγματικά σε πόλεμο με αυτόν τον ιό και προς το παρόν, μπορεί και να τον χάνουμε».

Τέλος, η εκπομπή καταγράφει τις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της πόλης και συνομιλεί με τον ψυχίατρο Σάββα Σαββόπουλο για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία αλλά και για τα θετικά που μπορεί να προκύψουν.