Νάντια Μπουλέ: «Ευτυχώς, είχα συγγενείς και μου έδωσαν μετρητά»

«Παρακολουθούσα τα γεγονότα με τρόμο και στενοχωριόμουν πάρα πολύ που δεν μπορούσα να είμαι με τους δικούς μου ανθρώπους».

Στην Αμερική πέρασε το φετινό της καλοκαίρι η Νάντιας Μπουλέ, όχι ως τουρίστρια, αλλά ως φοιτήτρια καθώς εκεί έκανε εντατικά σεμινάρια μιούζικαλ. Έπειτα από δύο μήνες παραμονής φλέρταρε με την ιδέα να μείνει στη Νέα Υόρκη και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της εκεί; «Σαν επιθυμία έχει περάσει από τη σκέψη μου, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα. Μάλιστα η παραμονή μου εκεί συνέπεσε με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και μου πέρασε η σκέψη πως “είναι δύσκολα τα πράγματα, μήπως να μείνω σε μια άλλη χώρα;”. Όμως υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και δεν είναι εύκολα πραγματοποιήσιμο» λέει στο περιοδικό PEOPLE και τη Χριστίνα Ζάχου.

Η Νάντια ενημερωνόταν συνεχώς για τις πολιτικές εξελίξεις. «Την Κυριακή που έγινε το δημοψήφισμα ήμουν στο skype με τις φίλες μου, συζητούσαμε για ό,τι συνέβαινε και είχαν ανοίξει την τηλεόραση για να παρακολουθώ μαζί τους τα γεγονότα. Ήταν πολύ αντιφατικό αυτό που ζούσα, γιατί έβλεπα όλα αυτά που βίωνε η χώρα μου και ταυτόχρονα ήμουν στην πιο καπιταλιστική χώρα, όπου ζεις μόνο όταν ξοδεύεις, κινείσαι μόνο όταν έχεις χρήματα και όλοι ξοδεύουν υπέρογκα ποσά. Παρακολουθούσα τα γεγονότα με τρόμο και στενοχωριόμουν πάρα πολύ που δεν μπορούσα να είμαι με τους δικούς μου ανθρώπους. Μάλιστα έπαθα πανικό όταν κατάλαβα πως δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις κάρτες μου, γιατί είχα τ​ην αίσθηση πως, αν δεν έχω χρήματα, δεν μπορώ να υπάρξω σε αυτή την πόλη. Ευτυχώς, είχα συγγενείς και μου έδωσαν μετρητά. Οι συμφοιτητές μου με ρωτούσαν τι συμβαίνει στην Ελλάδα και προσπαθούσα να τους εξηγήσω. Δεν μπορούσαν να συλλάβουν πώς γίνεται να έχουν κλείσει οι τράπεζες, νόμιζαν πως ζω σε κάποια τριτοκοσμική χώρα».

Έπειτα από δύο μήνες το ταξίδι έφτασε στο τέλος του, με τη Νάντια να γεμίζει τις προσωπικές της «αποσκευές» με νέες ιδέες, εμπειρίες και μια σημαντική διαπίστωση: δεν υπάρχει ιδανική χώρα. «Διαπίστωσα πόσο σωστοί επαγγελματίες είναι στη Νέα Υόρκη και πόσο σοβαρά παίρνουν οτιδήποτε κάνουν. Είδα πως μπορούν να συνυπάρξουν όλες οι φυλές μαζί. Όμως η ζωή έχει πολλές δυσκολίες και είναι μια σκληρή πόλη. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν μπορείς να υπάρξεις. Έχει σκληρά στοιχεία που εμείς δεν τα έχουμε. Από την άλλη, στη Νέα Υόρκη δέχονται τη διαφορετικότητα όπως κι αν αυτή εκφράζεται. Για παράδειγμα, οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται, δημιουργούν τη δική τους οικογένεια και προστατεύονται θεσμικά για αυτό. Όμως, σοκαρίστηκα μόλις διαπίστωσα πως οι φτωχοί εκεί είναι σε πολύ χειρότερη θέση, καθώς δεν μπορούν να πάνε ούτε στα νοσοκομεία χωρίς ιδιωτική ασφάλιση».

Περισσότερα στο People που κυκλοφρεί την Κυριακή μαζί με το Πρώτο Θέμα.