Μίλησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ πριν το τηλεφώνημα της στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας. Η χώρα είναι σε ετοιμότητα διαμηνύει με κάθε τρόπο η ελληνική κυβέρνηση.

Ενεργό ρόλο στα ελληνοτουρκικά φαίνεται να παίζει η Γερμανία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επικοινωνεί με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας την Τρίτη 21/07/2020.

Τα χρονικά γεγονότα έχουν ως εξής: Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Η κ. Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης 22/07/2020 η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι επικοινώνησαν τηλεφωνικά η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι δεν αναφέρεται πότε έγινε η επικοινωνία ανάμεσα στους δυο ηγέτες, εκτιμάται ότι το τηλεφώνημα στον Ερντογάν έγινε ή αργά το βράδυ της Τρίτης ή νωρίς σήμερα το πρωί.

Σχεδόν… αξημέρωτα, στις 07:10 το πρωί της Τετάρτης (22.07.2020), η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Επισήμως, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη. Ωστόσο, σημείωσε, το τηλεφώνημα της καγκελαρίου (που είτε έγινε αργά το βράδυ είτε νωρίς το πρωί) έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην περιοχή και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως δεν θέλει να της… “σκάσει” ένα “θερμό επεισόδιο”. Και στο πλαίσιο αυτό έγινε, πριν από μερικές μέρες, η συνάντηση του Βερολίνου, την οποία είχε “μαρτυρήσει”, για τους δικούς του λόγους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, αν και η Τουρκία υποστηρίζει πως το τηλεφώνημα στον Ερντογάν έγινε για τη Λιβύη, έρχεται όχι μόνο λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα αλλά και την ώρα που η Άγκυρα προκαλεί στο μέγιστο βαθμό, δεσμεύοντας με NAVTEX περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία έκανε λόγο για έρευνες από την Τρίτη, 21.07.2020, μέχρι και τις 02.08.2020, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου. Ένα 12ημερο “φωτιά”, που η Τουρκία θέλει να παίξει τα παιχνίδια της αλλά η Ελλάδα “απαντά” με ψυχραιμία.

Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία πριν μερικούς μήνες είχε κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Από εκείνη την στιγμή κι έπειτα, το θερμόμετρο στην περιοχή ανέβηκε κατακόρυφα. Τις τελευταίες ώρες, πολλοί γράφουν πολλά. Ακόμη περισσότεροι, λένε… ακόμα περισσότερα. Είναι, όμως, στιγμές που όλοι πρέπει να επιδείξουν ευσυνειδησία κι αυτοσυγκράτηση. Δεν είναι στιγμές για εντυπωσιασμούς και ακόμη περισσότερο δεν είναι στιγμές για να ρίχνει κανείς λάδι σε μια φωτιά που σιγοκαίει. Ειδικά όταν “απέναντι” βρίσκεται ένας ηγέτης τόσο απρόβλεπτος όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το χρονικό των τουρκικών τσαμπουκάδων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία συνέχιζε σε όλη την διάρκεια της Τρίτης να ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδόθηκε σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μέσα σε μισή ώρα 10 υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, τη Μεγίστη και τη Στρογγυλή. Συγκεκριμένα, 3 ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από τα 3 ακριτικά νησιά, σε ύψος από 9000 πόδια έως 29000 πόδια.

Μάλιστα, σε μία περίπτωση το 1 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε χαμηλή υπέρπτηση στη Ρω στα 5000 πόδια. Νωρίτερα ζεύγος τουρκικών F-16 είχε πετάξει δύο φορές πάνω από τη Μεγίστη ελληνικό σύμπλεγμα, σε ύψος 12.500 και 29.000 ποδών αντίστοιχα.

Συνολικά η  έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα, με τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σημείωσε συνολικά σήμερα 82 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Οι 32 έγιναν από 12 F-16 και 2 F-4, ενώ οι 50 σημειώθηκαν από 3 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ένα ελικόπτερο. Τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε 9 περιπτώσεις σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά που αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Προκλητικός Ερντογάν για τη NAVTEX

Aπαξιωτικός και βαθύτατα προκλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στην απόφαση με την υπογραφή του να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Βγάζοντας την μάσκα του αναμορφωτή, που είχε φορέσει κάνοντας απολογισμό της διακυβέρνησης των τελευταίων 2 χρόνων και φορώντας στολή στρατηγού, ο Ερντογάν είπε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει μείνει αναπάντητη από την ελληνική πλευρά με τις ένοπλες δυνάμεις να τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία και απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, χαρακτήρισε μονόδρομο τις κυρώσεις εναντίον της γειτονικής μας χώρας.

Οργισμένη αντίδραση και από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τέλος, αργά το βράδυ της Τρίτης, 21.07.2020, ήρθε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με ένα σκληρό διάβημα στην Τουρκία και στην νέα της προσπάθεια να βάλει μπουρλότο στη Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ “η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.