Μέτρα: Πάσχα, εστίαση, σχολεία, μετακινήσεις εκτός νομού

Μέτρα

Αυτές είναι οι τελικές εισηγήσεις της επιτροπής για το Πάσχα, την εστίαση, τα σχολεία και τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Φαίνεται πως η επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση κατέληξε στα μέτρα που θα εισηγηθεί για το Πάσχα, τα σχολεία, τις μετακινήσεις εκτός νομού και την εστίαση.

Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους προγραμματίζεται για την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 10 Μαΐου ανοίγουν τα Νηπιαγωγεία τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια και επίσης από τις 14 Μαΐου ανοίγουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τι θα γίνει το Πάσχα

Το Πάσχα θα είναι σαν το περσινό ίσως λίγο πιο χαλαρό. Οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται αλλά αλλάζουν τα ωράρια όσον αφορά έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να διευκολυνθούν οι πιστοί.

Για την Μεγάλη Εβδομάδα η επιτροπή εισηγείται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που είναι σήμερα και ειδικά για την Ανάσταση, εισηγούνται να αρχίσει στις 11.

Για την Κυριακή του Πάσχα και το εορταστικό τραπέζι η επιτροπή εισηγείται να είναι έως 9 άτομα από 2 οικογένειες σε κλειστούς χώρους και έως 12 άτομα αν το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο.

Τι έχει εισηγηθεί η εκκλησία

Όλες οι λειτουργίες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18:30. Όπως δήλωσε νωρίτερα στο newsit.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Αθηναγόρας: «Αποφασίσαμε από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη να ξεκινούν όλες οι λειτουργίες στις 18:30 ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που αρχίζει στις 21:00. Την Μεγάλη Πέμπτη θα κάνουμε νωρίτερα την ακολουθία στις 5:30, είναι μία μεγάλη ακολουθία  τεσσάρων ωρών και γι’ αυτό μπορούμε να βρισκόμαστε στα επιτρεπτά χρονικά πλαίσια».

Επιτάφιος

«Την Μεγάλη Παρασκευή θα αρχίσουμε στις 18:00 και θα έχουμε την λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες. Ο στολισμός του Επιταφίου θα γίνει κανονικά γιατί θα έχουμε όλο το χρόνο μετά την αποκαθήλωση της Μεγάλης Παρασκευής το πρωί και την ακολουθία να στολίσουμε τον Επιτάφιο».

Ανάσταση

«Ο κόσμος έχει μάθει να κάνει Ανάσταση στις 12 το βράδυ. Πέρυσι έμεινε στα σπίτια του, ενώ φέτος μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε Ανάσταση με περιορισμένους όρους γιατί υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έτσι αποφασίσαμε να γίνει στις 21:00 έτσι ώστε 22:30 να έχουν τελειώσει όλα».

Για το θέμα των πιστών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα και έξω από τους Ναούς είπε πως: «Εντός του ιερού ναού έχουμε ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό να είναι ένα άτομο ανά 20 τ.μ με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Θα είναι περισσότερα δηλαδή απ’ όσα είχαμε τα Χριστούγεννα. Απέξω θα υπάρχει ανά 2 μέτρα και ένας πιστός, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι όροι ασφαλείας που έχουν δώσει οι υγειονομικοί και φυσικά με μάσκες μέσα και έξω από την εκκλησία. Αυτό ισχύει για όλες τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης θα υπάρχουν και τα μεγάφωνα φυσικά για να μπορεί ο κόσμος να ακούει τις λειτουργίες και όσα συμβαίνουν στο ναό».

Πηγή: newsit.gr
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη