Live News – «Θα έχουμε τη δυνατότητα κάποιων εμβολίων πριν το τέλος του έτους»

Live News

Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπόρσωπος Στέλιος Πέτσας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το φόβο διασποράς τις ημέρες των εορτών αλλά και τις κυρώσεις στην Τουρκία.

«Παράθυρο» για νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, αφήνει η κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι αν χαλαρώσουμε και δεν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε είναι πιθανό να υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Live News ξεκαθαρίζει ότι η ποσότητα των εμβολίων που θα φτάσει στη χώρα μας σχετίζεται με την εταιρεία παραγωγής και πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Σημειώνει ότι ο προγραμματισμός που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι εφικτός ακόμα και υπό τα νέα δεδομένα και κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να περάσουν τις ημέρες των γιορτών σε στενό οικογενειακό κύκλο.

«Από χθες έχουμε την διαμόρφωση ενός κλίματος ευφορίας στην Ευρώπη, επειδή έρχονται γρηγορότερα οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους οργανισμούς για τα εμβόλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θέσουμε τα πράγματα σε μια διάσταση πραγματική, θα έρθουν γρηγορότερα, αλλά θα έρθουν λιγότερα εμβόλια.

Αυτό αφορά όλη την παράδοση από την εταιρεία Pfizer προς την Ευρώπη. Η κατανομή γίνεται στις χώρες ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι θέμα ευρωπαϊκό. Έχει να κάνει με τα συμβόλαια προαγοράς με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μιλάμε για μια μικρή ποσότητα εμβολίων και πρέπει να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό με αυτό ως γνώμονα», ανέφερε. Ξεκαθάρισε ότι σε προτεραιότητα θα μπουν το υγειονομικό προσωπικό και οι ηλικιωμένοι. «Θα έχουμε τη δυνατότητα κάποιων εμβολίων πριν το τέλος του έτους, 2-3 ημέρες πριν το τέλος του έτους θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στη χώρα μας», ανέφερε.

«Είχαμε εκτιμήσει ότι μετά τις πρώτες παραλαβές θα μπορούν 2 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα, αυτός θα είναι πιο εφικτός πιο πίσω, τον φεβρουάριο δεν θα φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα. Ο αρχικός σχεδιασμός για 25 εκατ μεχρι τέλος Ιουνίου φαίνεται εφικτός, θα εξαρτηθεί από τις παραδόσεις των υπόλοιπων εταιρειών», τόνισε.

«Έχει μεγάλη σημασία να δοκιμαστεί το σύστημα. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο. Ας ξεκινήσουμε με μικρά βήματα τον Γενάρη για να δούμε ότι λειτουργεί το σύστημα και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν αργότερα», σημείωσε.

«Μέχρι το Πάσχα είναι ένα χρονικό διάστημα μεγάλο, ένα βασικό διάστημα που πρέπει να γεφυρώσουμε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα μέτρα δεν θα φύγουν από τη ζωή μας.

«Είναι ορατό το Πάσχα να είμαστε σε ένα άλλο τοπιό. Θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς από τους συμπολίτες μας. Η πίεση στο ΕΣΥ θα έχει περιοριστεί. Το υγεινομικό προσωπικό θα είναι εμβολιασμένο και θα υπάρχει μια ανοσία του πληθυσμού μας κάνει να είμαστε πιο αισιόδοξοι». Αναφορικά στις γιορτές των Χριστουγέννων, ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ανησυχία του δεδομένης της κόπωσης κι έκανε έκκληση σε όλους να μείνουμε στις γιορτές με την οικογένειά μας.

«Έχει σημασία αυτός ο στενός κύκλος». Το δεύτερο που ξεχώρισε είναι οι περιοχές όπως η Κοζάνη που δεν ακολουθούν την γενική τάση. «Αν χρειαστεί θα ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα», υπογράμμισε.

Για το ζήτημα των κέντρων αισθητικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι «θέμα υγειονομικό». Οι υπηρεσίες αυτές ήταν δημοφιλείς και υπήρχε κίνδυνος διασποράς με την προσφορά τους κατ’ οίκον.

«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι« οι ειδικοί έκκριναν ότι μπορούμε να κινηθούε με ασφάλεια με 25 άτομα στους ναούς, η εκκλησία δείχνει ότι είναι πραγματικά υπέυθυνη».

Τέλος, αναφορικά στις κυρώσεις στην Τουρκία, σημείωσε: «Η στάση του κ. Ερντογάν δείχνει ότι λαμβάνει σοβαρά αυτή την συνδιασμένη πίεση. Πιο αποφασιστική από την πλευρά των ΗΠΑ, αλλά και σε μια κατευθύνηση που θα θέλαμε εκείνη της Ευρώπης, θα φέρει ένα αποτέλεσμα στην αλλαγή της πολτικής της Τουρκίας, μακάρι να τη δούμε και στην πράξη».

Πηγή βίντεο, megatv.com