Live News: Πως θα λειτουργήσει η εφαρμογή για το covid pass στην εστίαση

Live News

Όσα παρουσιάστηκαν στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Μετά την με γεωμετρική πρόοδο εξάπλωση των κρουσμάτων μετά τα πάρτι σε νυχτερινά καταστήματα ήρθε σειρά νέων μέτρων τόσο για την εστίαση όσο και για την διασκέδαση. Στο μέτρο παρουσίας μόνο καθήμενων σε εστιατόρια από 15 Ιουλίου και  σύμφωνα με τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Κυριάκο Πιερακάκη, τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να εξοπλιστούν με εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και διαθέσιμη σε κινητά ή τάμπλετ όλων των λογισμικών και θα μπορεί να ελέγχει αν ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί ή έχει υποβληθεί σε τεστ pcr ή Rapid.

Μετά τον έλεγχο του πιστοποιητικού η εφαρμογή θα δείχνει μια πράσινη ένδειξη για το εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή αν έχει νοσήσει. Σε περίπτωση που η εφαρμογή δείξει κίτρινο σημαίνει ότι ο πολίτης έχει βεβαίωση αρνητικού τεστ. Αντίθετα αν το χρώμα είναι κόκκινο σημαίνει ότι το έγγραφο δεν είναι έγκυρο.

«Δεν είναι δική μας δουλειά»

Ότι καλούνται να κάνουν το χωροφύλακα στους ήδη λιγοστούς πελάτες τους δηλώνουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή θεωρούν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει άλλες λύσεις αντί του ελέγχου στην πόρτα ενός εστιατορίου

Αλαλούμ με τους καθήμενους

Ανάστατοι είναι ήδη οι εστιάτορες με την επιστροφή στο μέτρο να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στα καταστήματα.

«Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το νόημα. Αν είσαι καθισμένος θα περάσει ο ιός πάνω απο το κεφάλι σου;», αναρωτήθηκε ο Γιώργος Καραπαπάζογλου, ιδιοκτήτης καφέ μπαρ.

Ακόμα μάλιστα και καταστήματα που δεν επηρεάζονται άμεσα βλέπουν τους πελάτες τους να μειώνονται.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων σε επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, κυρίως για λόγους παραδειγματισμού, ώστε να σταματήσει η διασκέδαση χωρίς υγειονομικούς κανόνες.

«Στη συνείδηση του κόσμου έχει μείνει ότι εστίαση φταίει»

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης τόνισε τις δυσκολίες που βιώνει η εστίαση τους τελευταίους μήνες και τη μετατόπιση ευθύνης που θέτει η κυβέρνηση στους καταστηματάρχες.

«Είναι μια κίνηση που θα δυσκολέψει περισσότερο τη ζωή μας. Έχουμε βγει από μία περίοδο που είχαμε μείνει 6 μήνες κλειστοί και καλούμαστε να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε με τα νέα δεδομένα, καθώς η χωρητικότητα είναι πλέον μειωμένη. Στη συνείδηση του κόσμου έχει μείνει ότι εστίαση φταίει. Τώρα προστίθεται ένα άλλο θέμα στην εστίαση, να ελέγχουμε εμείς τους πελάτες. Δεν το θεωρώ λογικό», είπε.

«Αυτή τη φορά καλούμαστε να φέρουμε άλλο ένα υπάλληλο για να κάνει τον χωροφύλακα, ποιος θα περάσει ή όχι. Μέριμνά μας είναι η ασφάλεια του κόσμου και θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση για να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι χρησιμοποιούν τον λάθος τρόπο», πρόσθεσε.