Λευτέρης Δανίκας: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης

Λευτέρης Δανίκας

Σε ηλικία 63 ετών απεβίωσε ο Λευτέρης Δανίκας.

Ο Λευτέρης Δανίκας έφυγε από την ζωή σε ηλικία 63 ετών. Αδερφός του κριτικού κινηματογράφου και δημοσιογράφου Δημήτρη Δανίκα υπήρξε ενεργός μπροστά και πίσω από την κάμερα σε ρόλους βοηθού σκηνοθέτη, διευθυντή παραγωγής, σεναριογράφου, παραγωγού, σκηνοθέτη.

Μάλιστα, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρέτησε τον Λευτέρη Δανίκα με το εξής σημείωμα. «Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παραγωγό και αγαπημένο μέλος της, Λευτέρη Δανίκα. Ο Λευτέρης παρέμεινε πάντα ένας σπουδαίος και μοναδικός καλλιτέχνης, που άφησε πίσω του ένα απόλυτο προσωπικό στίγμα. Το ποικίλο έργο του θα προβάλλει πάντα ζωντανό το πορτραίτο ενός πραγματικά γνήσιου δημιουργού, με έντονη σε όλους μας την μνήμη του στις διαδρομές της ζωής και της Τέχνης του. Έδειξε σε όλους μας ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να ζεις σαν καλλιτέχνης, να γίνεις ο ίδιος έργο τέχνης, πράγμα που τήρησε και διατήρησε μέχρι το τέλος χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα».

Ο Λευτέρης Δανίκας γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας.  Διάσημες του ταινίες μικρού μήκους  είναι τα βραβευμένα «Ανατολικά της Εδέν» του 1985 και «Ο Τελευταίος Ταμπάκος» του 2001.

Στην παραγωγή συνεργάστηκε στενά με τον προσωπικό του φίλο Κάρολο Ζωναρά, ανάμεσα σε πολλά στις ταινίες «Μπιγκ Χιτ» και «Πέντρο Νούλα». Τον τελευταία καιρό ο Λευτέρης Δανίκας ήταν άρρωστος. Το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 11 θα γίνει η καύση του στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας και  στάχτη του θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του, Αμαλιάδα.