Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων τον Αύγουστο

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πλέον η χώρα μας ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων...

Επιστροφές εκδρομέων, σχολεία και διασωληνωμένοι δημιουργούν προβληματισμό στους ειδικούς. Ο κορονοϊός ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων στην Ελλάδα. Πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι νέοι.

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές κορυφώνεται σήμερα Κυριακή 30 Αυγούστου και η αγωνία για την πορεία που θα διανύσει ο κορονοϊός τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι έκδηλη.

Άλλωστε ο Αύγουστος που μας αποχαιρετά την Δευτέρα ήταν ο μήνας ρεκόρ των κρουσμάτων που επέφερε ο κορονοϊός ενώ χαρακτηριστικό είναι πως την τελευταία εβδομάδα είχε πάνω από 1.600 και την Τετάρτη 26 Αυγούστου το αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 293 μολύνσεις.

Πλέον η χώρα μας ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων (συνολικά μέχρι στιγμής έχουμε 9.977) την ώρα που ο αριθμός των διασωλημένων αυξήθηκε φτάνοντας τους 36. Από αυτούς 12 είναι από 40 μέχρι 64 ετών γεγονός που τρομάζει. Η ηλικία των διασωληνωμένων μειώνεται κάτι το οποίο προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Προβληματισμός επικρατεί και από τη “σιωπηλή” διασπορά του ιού από τους νέους, οι οποίοι καλούνται να δείξουν εγκράτεια μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές και να αυτοπεριοριστούν για τουλάχιστον μια εβδομάδα και να περιορίσουν τις επαφές τους. Κρίσιμο είναι δε να μην έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη.

Άλλωστε ο κορονοϊός δεν αστειεύεται, οι νεκροί έχουν φτάσει πλέον τους 260 και όπως είχε πει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη χώρα υπάρχουν πάνω από 3.000 ενεργά κρούσματα τα οποία συναναστρέφονται στενά με τουλάχιστον 6.000 κόσμου.

Εκτός από τους νέους και γενικώς τους ασυμπτωματικούς έρχεται και η ώρα του ανοίγματος των σχολείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία με τις επίσημες ανακοινώσεις για το αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου να αναμένονται αύριο Δευτέρα.

«Οι γονείς πρέπει να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία»
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος όπου μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους.

«Βασικό πλεονέκτημα στα σχολεία είναι ότι οι τάξεις είναι κυψέλες. Είναι τα ίδια παιδιά, είναι σταθερός ο πληθυσμός. Αν υπάρξει κρούσμα, αν κάποιο παιδί αρρωστήσει, η ιχνηλάτηση είναι πιο εύκολη. Πέραν του ότι τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο και κολλάνε πιο δύσκολα τον ιό. Όλα αυτά δίνουν μια σχετική ασφάλεια στο ότι κάποιες τάξεις μπορεί να έχουν παραπάνω από 15 παιδιά. Οι γονείς πρέπει να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία με τον τρόπο που θα καθοριστεί από την πολιτεία και τα όργανά της. Γιατί αυτό θα είναι αποτέλεσμα μελέτης και δεν θα είναι τυχαίο» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι υπάρχει ασφάλεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία.
Πηγή: Newsit