Κορωνοϊός: Κλείδωσε η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 στην Αττική – Όλα τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Live News

Η αδιανόητη, μέχρι πριν λίγες ημέρες τουλάχιστον, αύξηση του ιικού φορτίου επιβάλλει τον ρυθμό της στην λήψη μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Η σημερινή συνεδρίαση είναι ίσως η πιο κρίσιμη από την αρχή της πανδημίας και γίνεται στη σκιά της εξωφρενικής αύξησης τους ιικού φορτίου κατά 200%.

Ο φόβος για ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ακραία πίεση στο σύστημα Υγείας είναι μεγάλος, φυσικά πολύ περισσότερο στα αστικά κέντρα. Το χειρότερο είναι πως οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμα πιο επιθετικό τον ιό. Στην Αττική υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 4 χιλιάδες ενεργά κρούσματα. Στην Θεσσαλονίκη 800 ενεργά κρούσματα και αυξάνονται, 300 στην Πάτρα και ανεβαίνουν με ταχύτατο ρυθμό.

200% αύξηση και καλπασμός καταγεγραμμένων ενεργών κρουσμάτων σίγουρα δεν παίρνουν απαρατήρητα. Οι ειδικοί με αυτά τα στοιχεία, αλλά και τις καμπύλες που προβλέπουν την αύξηση των επομένων ημερών συζητούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6, τουλάχιστον για τα Σαββατοκύριακα, την απαγόρευση λειτουργίας του λιανεμπορίου με click in shop πράγμα που θα κλείσει και πάλι τα κομμωτήρια, το κλείσιμο ακόμα και των σχολείων.

Ποια όμως θα είναι τελικά η εισήγηση των ειδικών; Το μεγάλο στοίχημα είναι η ισορροπία ανάμεσα στην έγκαιρη λήψη αποτελεσματικών μέτρων από την μία και η αποφυγή κινήσεων πανικού από την άλλη. Οι επιστήμονες δεν συμφωνούν στο μείγμα που θα δώσει την καλύτερη λύση.

Στο ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα στις «κόκκινες» όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόκειται για μία «έξυπνη λύση», συμπληρώνοντας πως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η δυναμική της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές.

Όσο για τον κόσμο, αυτός περιμένει υπομονετικά αλλά και με εμφανή πλέον την κόπωση τα νέα μέτρα.

Κρίσιμος παράγοντας για την αντεπίθεση θα είναι ο εμβολιασμός και στην φαρέτρα μπαίνει άλλο ένα εμβόλιο. Αυτό της AstraZeneca για τον εμβολιασμό πολιτών 18-64 ετών από τις 12 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακό συνέδριο Γερμανικών εφημερίδων τόνισε πως από όλα τα εμβόλια θέλουμε να έχουμε αρκετές δόσεις το ταχύτερο δυνατό.

Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει» μέχρι στιγμής
Σύμφωνα με πληροφορίες του LIVE NEWS, αυτά τα μέτρα έχουν «κλειδώσει» μέχρι στιγμής:

Σίγουρα σε Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο από το Σάββατο το πρωί θα εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον για αυτό το Σαββατοκύριακο από τις 6 το απόγευμα στην Αττική.
Τέλος το click in shop, μένει το click away.
Ανοιχτά σχολεία από Δευτέρα μέχρι νεωτέρας. Για την Αττική, είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα σχολεία.
Μεγάλη μάχη δίνεται για την Αττική, καθώς η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι ιδιαίτερα διχασμένη.

H κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής
ΚΑΤ: 3 ασθενείς σε 7 απλές κλίνες
Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς σε 14 απλές κλίνες
Γεννηματάς: 11 ασθενείς σε 11 κλίνες. 20 εισαγωγές τις τελευταίες ώρες, συνολικά 52 ασθενείς στα 60 κρεβάτια.
Σωτηρία: 57 ασθενείς στις 84 κλίνες
Ελπίς: 6 ασθενείς σε 6 κλίνες
Ευαγγελισμός: 28 στις 32
ΝΙΜΙΤΣ: 1 ασθενής σε 4 κλίνες
Θριάσιο: 6 ασθενείς σε 12 κλίνες
Ασκληπιείο: 6 ασθενείς στις 21 κλίνες
Σύνολο ΜΕΘ: 205, καλυμμένα: 142, κενά: 63

Πηγή: Mega – Live News