Κεραία: Τα αρχεία της ΕΡΤ

Κεραία

Κεραία, απόψε στις 00:00 στην ΕΡΤ1.

Κεραία, Επεισόδιο 7 – Η φωνή του Κωστή Παλαμά ν’ απαγγέλει σπαρακτικά το ποίημα του στον νεκρό του γιό. Η φωνή του Γ.Σεφέρη. Του Γ.Ρίτσου. Συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκη.

Φωτογραφικό υλικό από τους Βαλκανικούς πολέμους, από το Αλβανικό μέτωπο, από τα Δεκεμβριανά. Η Σοφία Βέμπο να εμψυχώνει τους στρατιώτες. Η Νάκη Αγάθου να καλησπερίζει το τηλεοπτικό κοινό. Η θεία Λένα… «Καλημέρα σας παιδιά τραλαλά τραλαλά».

Τα βήματα της ραδιοφωνίας αλλά και της ασπρόμαυρης τηλεόρασης. Στίγματα, βήματα, σελίδες μεγάλης ιστορίας, μα και μικροιστορίας, που πότε δεν ξέρεις μέχρι που ο χρόνος θα δικαιώσει ή όχι, πόσο σημαντικά στάθηκαν για τη «μεγάλη» ιστορία.

Οι «Ακροπόλεις» μας.

Και το Αρχείο της ΕΡΤ, ο μέγας θεματοφύλακας.

Αυτή την Τετάρτη η ΚΕΡΑΙΑ μας επιφυλάσσει μια έκπληξη.

Εισχωρεί στο «θησαυροφυλάκιο». Έτσι χαρακτηρίζει το Αρχείο η Ρέα Βιτάλη στην «ΚΕΡΑΙΑ», το τηλεοπτικό της εγχείρημα.

Στο Αρχείο της ΕΡΤ, συνομιλώντας με ανθρώπους αφιερωμένους στη διαφύλαξή του ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθος, το πολύτιμο του πράγματος, το απολύτως αναγκαίο του εγχειρήματος της ψηφιοποίησης του, όπως και ήδη έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται.

Άλλωστε ότι ακόμα και αυτή τη χρονική στιγμή «ζούμε» στους δέκτες μας, είναι ήδη ένα πολύτιμο αρχείο παρελθόντος στα χέρια του μέλλοντος μας.