Καταδικάστηκε ο Κώστας Βαξεβάνης μετά από μήνυση του Αντώνη Σαμαρά

Κώστας Βαξεβάνης

Για το αδίκημα της εξύβρισης καταδικάστηκε ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή: Αυτή ήταν η απόφαση που άκουσε εις βάρος του ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, ενώ ανάλογη με την απόφαση του δικαστηρίου ήταν η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος ζήτησε την μετατροπή της κατηγορίας από συκοφαντική δυσφήμιση σε εξύβριση κατά ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό.

Ο Κώστας Βαξεβάνης και η μήνυση Σαμαρά

Η μήνυση του πρώην Πρωθυπουργού αφορούσε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης για tweet τον Φεβρουάριο του 2018 με φωτογραφία του πρώην Πρωθυπουργού η οποία συνοδευόταν από τη φράση «όποιος ανοίγει το στοματάκι του θα έχει τη τύχη του Μαυρίκου…το αισθάνομαι». Ο εκδότης πάνω από τη φωτογραφία έγραφε το σχόλιο «λες;».

Δείτε το σχόλιο που είχε κάνει ο Κώστας Βαξεβάνης

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα: «Για την στοιχειοθέτηση της συκοφαντικής και απλής δυσφήμισης απαιτείται η ύπαρξη του γεγονότος. Το ό, τι το ισχυριζόμενο γεγονός πρέπει να έχει περιεχόμενο σαφές και ορισμένο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ισχυρισμός γεγονότος που να είναι συγκεκριμένος για να καταστεί περιεχόμενο απόδειξης. Είναι μία φράση και μία εικόνα και πάνω αναφέρεται το σχόλιο «λες». Δεν υπάρχει ισχυρισμός γεγονότος, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει κάτι απτό».

Επίσης ο εισαγγελέας τόνισε πως «δεν μπορεί να συγκροτηθεί ούτε το αδίκημα της συκοφαντικής, ούτε της απλής δυσφήμισης.Ωστόσο, η φράση που αναγράφεται προσβάλει την προσωπικότητα του μηνυτή.Παρουσιάζει τον εγκαλούντα να εξαπολύει απειλές και έχει τα μέσα να τις πραγματοποιήσει ακόμα και αν χρειαστεί να προβεί σε παράνομη πράξη. Η φράση είναι προσβλητική της τιμής και της υπόληψης του κ. Σαμαρά. Δεν είναι σάτιρα, δεν είναι αστείο αυτό, πόσο μάλλον όταν πάνω αναγράφεται η λέξη «λες»που προσδίδει μία σοβαρή διάσταση. Επιπλέον, δεν δικαιολογείται ο ισχυρισμός περί σάτιρας από το επάγγελμα του κατηγορουμένου. Προτείνω κατά ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί ένοχος για εξύβριση».

Οι συνήγοροι του δημοσιογράφου κατά την έναρξη της διαδικασίας υποστήριξαν πως «είναι προφανές πως πρόκειται για σάτιρα».

Κώστας Βαξεβάνης – Αντώνης Σαμαράς: Τι λέει η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού

Από την πλευρά των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίχθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για σάτιρα καθώς η επίμαχη ανάρτηση συνδέει τον πρώην πρωθυπουργό με ένα θανατηφόρο ατύχημα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η υπόθεση της Novartis και υπήρχαν προστατευόμενοι μάρτυρες.

Οι μάρτυρες του πρώην Πρωθυπουργού υποστήριξαν πως είναι δεδομένη η ζημία που υπέστη ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισης του δημοσιογράφου εξετάστηκαν οι πρώην υπουργοί Νίκος Παππάς και Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της «σάτιρας» που ακόμα και εάν είναι ακραία πρέπει οι πολιτικοί να την ανέχονται.

«Μιλάμε για μία γελοιογραφία με μία σύγχρονη ψηφιακή απόδοση» ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του, προσθέτοντας «σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο δεν αποτελούσε κριτική.

Δεν είχα σκοπό να προσβάλω την τιμή και την υπόληψη του κ. Σαμαρά αφού επρόκειτο για μία γελοιογραφία».

Πηγή: newsit.gr